Javno-privatno partnerstvo

Afera "Radari" trese RS: Tko stoji iza posla od 200 milijuna KM

Vlada RS će novac koji zaradi od kazni dijeliti sa tri tvrtke kojima je dodijelila posao.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2018. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afera "Radari" potrese bh. entitet Republika Srpska. Zbog izbora MUP-a da posao težak, procjenjuje se na 200 milijuna maraka, dodijeli po principu javno-privatnog partnerstva, buni se opozicija, ali i dio vladajućih.

Uvijek glasni protiv zaduženja, u aferi "Radar" opozicionari glasuju "za". Za nabavku oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara potrebno je 12,5 milijuna KM. Studija ekonomske opravdanosti pokazala je da će ti isti radari za godinu dana na osnovu oko 750.000 kazni zaraditi duplo više od uloženog, čak 21,6 milijuna KM.

Vlada RS je ipak odlučila da posao dodijeli privatnim partnerima „Inovatraffic holding“ iz Njemačke, „Ekin Teknoloji San Ve Tic.A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banja Luke, te da sa tim firmama dijeli novac od kazni, javlja N1.

"Da li ima ijedan posao, ne u RS, nego u svijetu da kada uložite 10 milijuna KM možete očekivati da ćete zaraditi preko 200 milijuna i da pola tog novca dajete bilo kom privatniku. To je prosto nevjerojatno", smatra Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za sigurnost NSRS.

Skupštinski Odbor za sigurnost tražio je jednoglasno da Vlada RS odustane od ovoga posla, jer je u sljedećih 10 godina štetan po RS. I istaknuti zastupnici vladajućih jasno su rekli "ne" projektu.

"Nisam pristalica da to dijelimo sa nekim 50- 50. Po meni ako nemamo novca u proračunu tih 10 ili 12 milijuna da se kreditno zadužimo, nabavimo radare", poručuje Radovan Višković, šef kluba zastupnika SNSD-a.

Srpska demokratska stranka objavila je da je natječaj za nabavku radara namješten, te da korist od milijunskog posla osobno imaju ministri financija i policije, Zoran Tegeltija i Dragan Lukač. Stav dijeli i Dragan Čavić.

"Ovo je sraman, nedozvoljen posao i pored protivljenja i zastupnika i vladajuće većine ova grupacija ne odustaje od svog cilja, na čelu sa ministrom policije i ministrom financija", tvrdi Čavić, zastupnik NDP-a.

A entitetski ministar policije Dragan Lukač odgovara na prozivke kazavši kako je ovo pitanje ispolitizirano, dodaje da revizori u MUP-u mogu pročešljati sve javne nabavke.

"Stojim iza toga da je u ovom poslu sve urađeno u skladu sa zakonom i za sve što je nezakonito spreman sam odgovarati. Odabrana je firma koja se pokazala najbolja na prezentaciji opreme i vjerojatno će se uskoro ići na potpisivanje ugovora sa tom firmom. Jedna od firmi koja je bila ponuđač, a koja se dovodi u vezu sa SDA, nije prošla ne tenderu, kao ni domaća firma za koju se govorilo da je u vlasništvu SNSD-a", ističe Lukač.

Možda je u skladu sa zakonom, ali nije u skladu sa zdravim razumom i matematikom, dodaje opozicija koja pita zašto Vlada i MUP propuštaju priliku da godišnje samostalno od prometnih kazni uberu više od 20 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close