Nova kriza u SDA

Afera ''Asim'': Pokrenuta istraga protiv Sarajlića, Šehovića i Delalića

Općinski sud u Sarajevu u krivičnom predmetu tereti Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2020. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa privremeno je bila usporila pravosudnu aktivnost o aferi "Asim", ali je na osnovu dokumenta koje Klix.ba posjeduje vidljivo da je u tijeku istraga zbog osnova sumnje da su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović počinili krivično djelo primanja nagrade za trgovinu utjecajem.

Općinski sud u Sarajevu, odnosno sutkinja za prethodni postupak Tanja Curović u krivičnom predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića još 20. ožujka je zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem izdala naredbu za privremeno oduzimanje određenih predmeta koji se mogu koristiti u tijeku istrage.

S obzirom na to da je za vrijeme pandemije koronavirusa pravosuđe radilo s minimalnim kapacitetima, u nadolazećem razdoblju se očekuje konkretnija akcija i na ovom slučaju.

Ranije je poznato da je u ovom predmetu u svojstvu svjedoka saslušan načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je i objavio snimku na kojem se čuje kako Sarajlić, Delalić i Šehović komentiraju određene aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom.

Općinski sud u naredbi je precizirao da će oduzeti predmeti biti dostavljeni tom sudu, gdje će se i čuvati.

U obrazloženju izdavanja naredbe Općinski sud objašnjava da je zahtjev potekao od Tužiteljstva Kantona Sarajevo. Sud tako ocjenjuje da na osnovu dokaza koji se nalaze u spisu proizilazi vjerojatnoća da je učinjeno krivično djelo na način kako se to navodi u zahtjevu tužiteljstva te je to bio dovoljan razlog da se izda naredba o oduzimanju određenih predmeta koji će služiti kao dokazni materijal.

Ključni argument, odnosno dokaz Tužiteljstva je audiosnimak koji je objavljen u medijima početkom ožujka, koji u značajnoj mjeri kompromitira sada već bivšeg visokopozicioniranog političara iz SDA Asima Sarajlića, ali i županijskog zastupnika Sabahudina Delalića i općinskog vijećnika Muhameda Šehovića.

Sarajlić je u međuvremenu podnio ostavku na sve stranačke funkcije, a i dalje je izaslanik u Domu naroda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close