Ustavne odredbe

Zvizdić: MUP HNŽ mijenja teze, Vijeće ministara odlučuje gdje će migranti biti smješteni

Zvizdić ističe da je Vijeće ministara jedino tijelo koje je, shodno važećim zakonima, nadležno da donosi odluke i mjere s ciljem adekvatnog rješavanja novonastalih okolnosti te da se u slučaju migranata, kao i osoba koje su u procesu traženja azila
Vijesti / Politika | 22. 05. 2018. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se povodom situacije s migrantima u našoj zemlji ističući da je radi pravilnog informiranja javnosti, a slijedom paušalnih izjava pojedinih dužnosnika u vezi s migranatima, sve sudionike potrebno podsjetiti na važeće ustavne i zakonske odredbe, s ciljem osiguranja vladavine prava kao jednog od temeljnih principa modernih društava i demokracija.

"Svi dužnosnici u Bosni i Hercegovini imaju obvezu da poštuju i provode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije, te je neophodno zaustaviti praksu koja u BiH već predugo traje, samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja ustava i zakona. S tim u vezi, potrebno je naglasiti da Ustav Bosne i Hercegovine nedvosmisleno navodi da su institucije BiH isključivo nadležne za pitanje migracija, viza i azila, te da je BiH svojim Ustavom normirala da će poštovati međunarodne konvencije i standarde koje reguliraju osnovna ljudska prava, poput Ženevske konvencije I - IV o zaštiti žrtava rata sa Dopunskim protokolima; Konvenciju koja se odnosi na status izbjeglica sa pratećim Protokolom, itd.", kazao je Zvizdić.

Ističe da je u skladu sa odredbama Zakona o Vijeću ministara BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti nadležno da kreira, stara se i provodi politiku useljavanja i azila u BiH, kao i da uređuje procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nadležno za staranje o pravima i pitanjima izbjeglica i osoba pod supsidijarnom zaštitom u BiH nakon utvrđivanja njihovog statusa.

"Osim prethodno spomenutog, Bosna i Hercegovina ima i Zakon o azilu kojim se regulira način postupanja i procedure u slučaju masovnog priliva migranata, postupanja nadležnih službi, kao i prava i zaštita koje migranti uživaju. U tom kontekstu, a u skladu sa Poglavljem III Zakona o azilu, Vijeće ministara je nadležno da na osnovu prijedloga Ministarstva sigurnosti u slučaju masovnog priliva migranata donese potrebne odluke i planove u cilju privremene zaštite, što je Vijeće ministara i uradilo na 142. sjednici od 15. svibnja kada je usvojen nacrt Plana jasno definiranih hitnih mjera, te Koordinaciono tijelo za migracije preimenovano u Operativni stožer", rekao je Zvizdić za Klix.ba.

Ističe da je Vijeće ministara BiH jedino tijelo koje je, shodno važećim zakonima, nadležno da donosi odluke i mjere s ciljem adekvatnog rješavanja novonastalih okolnosti te da se u slučaju migranata, kao i osoba koje su u procesu traženja azila, radi o realizaciji nadležnosti BiH u cilju implementacije preuzetih međunarodnih konvencija i obveza.

"U tom smislu sam Ustav BiH u članu III stav 2. jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete međunarodne obveze. Stoga je neophodno ukazati na bezuspješne pokušaj zamjene teza prema kojoj niži nivo vlasti, u ovom slučaju MUP Hercegovačko-neretvanske županije, određuje mjesto i način na koji će biti smješteni migranti, što je u suprotnosti s važećim zakonima i može se tumačiti i kao potpuno neustavna zabrana slobode kretanja, koja je Ustavom zagarantirano pravo svim osobama na teritoriji BiH, izuzev kada je to zakonom drugačije određeno", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tvrdi da je Vijeće ministara BiH postupalo isključivo u skladu sa svojim ovlaštenjima, dok će Operativni stožer za pitanje migracija, kao tijelo koje uz uključenje nižih nivoa vlasti, na način predviđen postojećom odlukom i uz potrebno dopunjavanje sa predstavnicima drugih relevantnih institucija i službi, preuzeti predviđenu ulogu s ciljem davanja prijedloga za rješavanje daljnje problematike vezane za pitanja smještaja i pružanja zaštite migrantima u BiH.

"Na kraju je potrebno napomenuti da će se sprovesti postupak radi utvrđivanja odgovornosti za neovlašteno plasiranje u javnosti proizvoljnih i nepostojećih zaključaka Vijeća ministara BiH, posebno u dijelu koji govori o 'izolaciji i praćenju migranata radi sprečavanja miješanja sa domicilnim stanovništvom' s obzirom da bi isti, osim što su izmišljeni, bili i u suprotnosti sa međunarodnim standardima u vezi sa pružanjem zaštite osobama koja u BiH izraze namjeru ili su u postupku traženja azila", zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close