Nakon sjednice Predsjedništva BiH

Zašto Izetbegović zloupotrebljava pitanje ugovora države i IZ-a?

Bakir nije uspio na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH. Čovićev ured reagira na njegove izjave, a Ivanić se pita zašto se Izetbegović čudi što nema podršku
Vijesti / Politika | 19. 04. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u medijima objavljena informacija da se na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH neće naći ugovor sa Islamskom zajednicom BiH stigla je reakcija iz ureda Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Podsjećamo, informaciju je novinarima potvrdio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je kazao da je preglasan prilikom pokušaja da se na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH. 

Iz Ureda člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića upućen je demanti zbog, kako se navodi, nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i ostalim iznesenim neistinitim tvrdnjama.

''U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije. U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti kaotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, kako bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH'', navodi se u demantiju.

Zašto Bakir zloupotrebljava trenutak

Stoga, dodaje se, postavljamo pitanje zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ''čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada triju članova Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom''.

''Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontraverze o ovom iznimno važnom pitanju – navode iz Čovićevog kabineta.

Dodaje se da je Informacija o navodnom odbacivanju Ugovora s Islamskom zajednicom objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u tijeku, što je presedan koji ukazuje na zlouporabu državnih institucija i medija u cjelini.

Žuna istraga

''Pozivamo nadležna tijela da se provede žurna istraga o tome tko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH. Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva BiH iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njezinim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom su apsolutno netočni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame'', navodi se u demantiju.

Dalje se kaže da će sporazum s Islamskom zajednicom biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti, te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna suradnja i otvorenost sva tri član Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika.

''Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivnja prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini'', navodi se u demantiju iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Nekome trebaju sukobi

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je nakon sjednice Predsjedništva rekao da je Izetbegović predložio da se na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH - iako je bio svjestan da neće dobiti podršku.

"Očigledno nekome trebaju sukobi. Onaj tko to želi - mora biti spreman na ovakav ishod", obrazložio je Ivanić u izjavi novinarima, javlja reporter N1 Boris Brezo.

Ranije je, podsjećamo, bilo više pokušaja da se dođe do dogovora o ugovoru sa Islamskom zajednicom. Došlo je do kompromisa, od kojeg se ipak odustalo.

"Tražio sam da se u ugovoru, umjesto da BiH garantuje pravo na odlazak na džumu i nošenje prikladne odjeće, stoji da BiH ne spriječava odlazak na džumu i nošenje prikadnje odjeće", dodao je Ivanić.

Izetbegović: Preglasan sam

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH da je preglasan prilikom pokušaja da se na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH.

Izetbegović je kazao da druga dva člana, Dragan Čović i Mladen Ivanić, nisu prihvatila njegov prijedlog - što je ujedno prvi slučaj preglasavanja člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda od početka mandata, javlja reporter N1, Boris Brezo.

Izetbegović je u izjavi novinarima kazao da je Mladen Ivanić svojevremeno bio pristao na modificiranu verziju ugvoora, nakon čega je Čović bio protiv.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH prije dvije i pol godine utvrdilo je Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, te usvojilo Izvješće tima za vođenje pregovora o obavljenim pregovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close