Mostar

Obilježena 27. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne

Na današnji dan, 28. kolovoza 1993. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2020. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 27. obljetnice utemeljenja i osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne u Domu HDZ-a BiH održana je svečana sjednica. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenca izaslanstava HNS-a i Glavnog vijeća HZ HB ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače.

U uvodnom dijelu svečane sjednice obratio se Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i jedan od utemeljitelja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

''Stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne služi na ponos svih nas i s ponosom se prisjećamo svega što smo uradili prije 27 godina. U tim bremenitim vremenima uspjeli smo, časno i ponosno, zaštititi naš nacionalni, kulturni i povijesni identitet. Svima vama čestitam 27. obljetnicu Hrvatske Republike Herceg Bosne“, prigodno je kazao Šoljić.

Foto: Bljesak.info / Položen je vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH napravio je povijesni presjek nužnosti stvaranja i povijesne uloge Hrvatske Republike Herceg Bosne kako bi BiH bila u današnjim granicama.

''Povijesne činjenice su neosporne, to su potvrdili svi relevantni povjesničari. Bez uloge HVO-a i HR HB ova zemlja bi šaptom pala u ruke agresora. Sve kasnije manipulacije zapravo su bili mitovi korišteni u svrhu političkog obračuna s hrvatskim narodom i njihovim predstavnicima“, rekao je Raguž.

Foto: Bljesak.info / Izaslanstvo HNS-a položilo je vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović istaknuo je povijesnu važnost današnjeg dana kojeg se s ponosom prisjećamo, kao i dubokim pijetetom za svakog hrvatskog sina koji je svoj život utkao za slobodu hrvatskog naroda od Posavine, Središnje Bosne i krajnjeg juga naše zemlje.

Foto: Bljesak.info / Izaslanstva ispred spomenika hrvatskim braniteljima u Mostaru

''Ono što mi se čini važnim istaknuti je da smo ove godine napravili jednu ogromnu prekretnicu za naš narod, za sve ono što vrlo brzo stoji ispred nas. Kroz institucije predsjednika RH koji je odlikovao naše postrojbe koje su obranile i oslobodile BiH i RH, kroz ulogu Hrvatskog sabora te Vlade RH nadograđeni su temelji našeg zajedništva u najširem smislu.  Danas šaljemo snažnu poruku predstavnicima druga dva naroda bez obzira kako tko ove poruke tumačio. Gradimo svoju domovinu, svoju državu Bosnu i Hercegovinu i od naše jednakopravnosti nikad nećemo odustati, štoviše, kroz izmjene Izbornog zakona ostvarit ćemo je u punom smislu te riječi. Još jedanput, svim utemeljiteljima HR HB iskreno čestitam današnji dan i na njihovoj hrabrosti i odvažnosti koju su pokazali prije 27 godina“, istaknuo je dr. Čović u svom obraćanju.

Foto: PR / Svečana sjednica u povodu 27. obljetnice
Foto: Bljesak.info / Obilježena 27. obljetnica utemeljenja i osnivanja Hrvatske Republike Herceg Bosne
Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović
Kopirati
Drag cursor here to close