Stari grad

Zalihić tvrdi da je svjesno pokraden PMP da bi SDA i HDZ nastavili kontrolu nad tajkunskom gradnjom

"Zato su krali gdje su stigli u Mostaru, a kad ni to nije bilo dovoljno, digli su na noge pola države i završili posao u Sarajevu, za dva glasa. Ali još ćemo se ganjati, vidimo se na Vijeću", napisao je Zalihić
Vijesti / Politika | 06. 01. 2021. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mandat ukraden PMP-u u Starom gradu nije običan mandat. Taj mandat je težak milijune maraka, jer većina od 5 vijećnika tog gradskog područja po Statutu određuje raspodjelu 80% sredstava prikupljenih po osnovu dodijeljenog građevinskog zemljišta.

S ukupno 3 mandata BH Bloka i PMP-a u Starom gradu mogli bi na jednom području svim građanima Mostara pokazati kako se vlada tamo gdje mi imamo vlast, na transparentan i pošteni način, kao putokaz za sljedeće izbore.

Taj mandat bi obesmislio tzv. Sporazum o Mostaru SDA i HDZ-a, čiji je jedini cilj da svojim tajkunima osiguraju usvajanje urbanističkih planova, parceliranje gradskog zemljišta i dodjelu istog kako oni to žele.

Sporazum je predviđao da većina vijećnika jednog gradskog područja daje suglasnost na urbanističke planove na tom području. A jedini motiv SDA u toj priči je da ovlada lokalitetom Sjevernog logora kako bi na tom djelu grada ispunjavala želje svojih građevinskih tajkuna.

Da BH Blok i PMP imaju većinu u Starom gradu SDA bi bila izvedena na čistac - ili bi morala glasati protiv svog Sporazuma i time potvrditi naše tvrdnje o njihovim motivima ili bi BH Blok i PMP upravljali navedenim procesima na pošten i zakonit način.

Zato ovo nije običan mandat. Zato su krali gdje su stigli u Mostaru, a kad ni to nije bilo dovoljno, digli su na noge pola države i završili posao u Sarajevu, za dva glasa. Ali još ćemo se ganjati, vidimo se na Vijeću", napisao je na svom Facebook profilu nositelj liste BH bloka (SDP BiH – Naša stranka) u Mostaru Arman Zalihić.

 Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine u nedjelju je, čak dva tjedna nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdilo službene rezultate po kojima je HDZ BiH pobjednik s 13 osvojenih vijećničkih mandata, a slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 12 vijećnika.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. prosinca SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član povjerenstva glasovao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novome sazivu Gradskoga vijeća koje broji 35 vijećnika bit će 13 vijećnika iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest vijećnika imat će Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka.

Tri vijećnika u Gradskom vijeću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista 'Ostajte ovdje' s jednim mandatom.

Mostarski vijećnici biraju se s jedinstvene gradske liste, te s lista šest gradskih područja. Gradonačelnik bira se posredno iz redova izabranih vijećnika. Ako u prva dva kruga nijedan kandidat ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu mostarski gradonačelnik koji će naslijediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH) birat će se običnom većinom.

Kako su priopćili iz SIP-a krenuli su rokovi za podnošenje zahtjeva za osporavanje izbornih rezultata, te ponovno brojanje glasačkih listića.

U Mostaru su 20. prosinca 2020. održani prvi izbori za lokalna tijela vlasti nakon 12 godina.

Izborni proces za Gradsko vijeće Mostara nije se mogao organizirati jer je Ustavni sud BiH 2010. osporio odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close