'Pred kamom i jamom'

Srbijanski ministar Vulin i dalje tvrdi da je u Hrvatskoj bio građanski rat i da su Srbi protjerani

"Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti", upitao je Vulin
Vijesti / Politika | 03. 10. 2017. u 23:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ponovno je u utorak ustvrdio da je u Hrvatskoj bio građanski rat, a ne velikosrpska agresija zatraživši od hrvatskog premijera Andreja Plenković da objasni kako su pojedina područja Hrvatske ostala prazna jer su iz njih, kako tvrdi, protjerani Srbi koji su otišli "pred kamom i jamom".

"Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti", upitao je Vulin u izjavi koju prenose beogradski elektronički mediji.

Srbijanski ministar Vulin od hrvatskog premijera koji je rekao da se Hrvatska obranila od velikosrpske agresije očekuje odgovor i objašnjenje "ako nije bio građanski rat, zašto su čitavi krajevi Dalmacije prazni i u njima više ne žive građani Hrvatske srpske nacionalnosti"?

"Ako nije bio građanski rat, koja je to elementarna nepogoda ubila više tisuća građana Hrvatske srpske nacionalnosti? Odgovore Plenković ne duguje meni, duguje ih protjeranim Srbima, ali i svom narodu, prije svih i prije svega", smatra srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

"Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije", rekao je jučer Plenković u ponedjeljak novinarima upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je "u Hrvatskoj vođen građanski rat".

Srbijanski ministar Vulin, u nedjelju je u Šibeniku, upitan za hrvatske osude postavljanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću u Srbiji kojeg se u Hrvatskoj smatra zločincem odgovornim za smrt 11 branitelja u Bjelovaru, kazao kako se oko toga pitanja ne može postići dogovor jer "u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana".

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić uzvratio je Vulinu kako je istina samo jedna.

"Istina je, što je potvrdio i Haaški sud svojom pravomoćnom presudom da je Hrvatska bila izložena brutalnoj vojnoj srbo-četničkoj agresiji, a danas nažalost opet svjedočimo da srpska propaganda o tzv. "građanskom ratu" ni dalje ne jenjava", napisao je Brkić na svom Facebook profilu. 

Rekao je i da Vulin, "vječiti glasnogovornik svog šefa, inače "glinskog četnika" (srbijanskog predsjednika Aleksandra) Vučića" i danas u srcu Hrvatske na već viđeni način pokušava provući velikosrpsku tezu o "građanskome ratu" te abolirati provokacije srbijanskih vlasti postavljanjem spomenika u Beogradu ratnom zločincu iz Bjelovara, oficiru tzv. JNA Milanu Tepiću.

Hrvatska odbacila prosvjed srbijanskog ministarstva vanjskih poslova zbog majora bivše JNA

Privremeni otpravnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu odbio je u utorak navode iz prosvjeda srbijanske strane povodom otkrivanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovara, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je oštro prosvjedovalo u povodu reakcija Zagreba na otkrivanje spomenika majoru Milanu Tepiću u Beogradu, kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt 11 branitelja u Bjelovaru.

Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Nemanja Stevanović pozvao je na razgovor otpravnika poslova hrvatskog veleposlanstva zbog izricanja oštrog prosvjeda i reakcije hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova na podizanje spomenika majoru Tepiću.

Tim je povodom kazao kako je "sramotno to što dužnosnici Hrvatske koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata i potiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala", priopćilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatski MVEP na to kaže kako su time ponovljene već više puta "javno iznesene ocjene srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj koje MVEP u cijelosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamjerne".

"Izneseni navodi se samo nastavljaju na jučerašnje krajnje neprimjerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji te uvredljive izjave prvog potpredsjednika Vlade RS i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića", objavio je MVEP u priopćenju.

Dačić je u ponedjeljak za Tanjug istaknuo da je sramotno kada dužnosnici Hrvatske, za koje kaže da veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava u 21. stoljeću, prosvjeduju zbog Tepića.

"Tepić je bio oficir JNA koji je položio zakletvu državi i koji je odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici. Major Tepić je bio oličenje časti i morala", naglasio je srbijanski ministar.

Ministarstvo u priopćenju od utorka ističe kako Hrvatska nastoji sa Srbijom graditi i razvijati dobre odnose u duhu dobrosusjedstva i iskrene regionalne suradnje, pri čemu se od susjeda "očekuje isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rješavanje svih pitanja u europskom duhu".

U tom smislu MVEP je pozvao institucije i dužnosnike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama suzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa te da se okrenu rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje, zaključuje se u priopćenju.

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Spomenik u njegovu čast otkriven je prošlog petka u Beogradu, povodom 26. godišnjice tih događaja, a vijence su mu položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani.

MVEP je zbog toga u ponedjeljak izrazio oštar prosvjed veleposlanici Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, upozorivši na "neprihvatljivost takvih odluka i poteza srbijanskih vlasti koje su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Srbije i JNA, izgrađuje dobrosusjedske odnose", te dodavši kako to "potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ".

Kopirati
Drag cursor here to close