Nastavak drame u Crnoj Gori

VIDEO | Vladina limuzina ''provozala'' prosvjednike na haubi

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić potvrdio je da se u vozilu nalazila njegova kćerka, inače štićena osoba
Vijesti / Politika | 08. 04. 2021. u 20:45 Bljesak.info
Portal Antena M - Bogetići

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni vladin automobil gurnuo i ozlijedio sudionike prosvjeda tijekom četvrtka kod mjesta Bogetići, o čemu svjedoči i kratki video portala Antena M.

Premijer Zdravko Krivokapić potvrdio je da se u vozilu nalazila njegova kćerka, inače štićena osoba i objavio snimak iz službenog vozila.

"Kao otac, neću vam zaboraviti njezine suze i strah. Kao premijer, neću vam dopustiti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to vidjeti", najavio je premijer nedugo nakon incidenta, a u trenutku kad su mnogi Crnogorci na ulicama širom zemlje.

Nekoliko stotina prosvjednika koji za sebe tvrde da su crnogorski domoljubi prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade vlade u Podgorici, tvrdeći da nova vlast olakšavanjem procedure dobivanja crnogorskog državljanstva želi u birački spisak te zemlje upisati nekoliko tisuća glasača prosrpske orijentacije.

Prosvjednici su nosili crnogorske zastave, pokušali su srušiti zaštitnu ogradu ispred zgrade te su vrijeđali policajce koji su osiguravali skup i gađali ih jajima, petardama.

Skandirali su: Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće, Crna Gora jest malena, al' je časna i poštena. Uzvikivali su i: Nije moja Vlada!, Branit ćemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!

Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve.

Tenzije su se smirile, a prosvjednici razišli nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu današnje sjednice.

Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog kako je do sada bilo definirano.

Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu povratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori.

Večer uoči prosvjeda zasijedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close