Burna rasprava

Vatrogasci poručili: Spriječit ćemo usvajanje ovakvog zakona o vatrogastvu

"Ovim putem upućujem poziv svim vatrogascima na jedinstvo i istrajnost u traženju svojih prava. Naš Sindikat će im pružiti svu moguću pomoć na tom putu, kao što je radio i do sada", dodao je Zornić.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2018. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Poručujemo da ćemo spriječiti usvajanje ovakvog zakona i da će ukoliko se naši prijedlozi ne usvoje doći do prosvjednog okupljanja vatrogasaca", kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu koja je održana u petak u Sarajevu.

Dodao je da vatrogasci traže da se ispoštuje presuda Ustavnog suda FBiH o ukidanju člana 114. na način da se sredstva za uvećanje plaće iz članova 112. i 114. ovog zakona osiguraju u proračunu Federacije BiH i dostavljaju županiji, gradu i općini.

"Uz ovo tražimo i da se sredstva za nabavku opreme izdvajaju iz federalnog proračuna, naravno uz sudjelovanje županija i općina kako bi vatrogasci imali adekvatne uvjete za rad", rekao je Hrelja, te istaknuo da su odlukom Ustavnog suda nametnute obaveze općinama bez dodjele sredstava potrebnih za njihovo djelotvorno obavljanje.

"Smisao ove sudske odluke nije da se navedene odredbe ukinu već da Federacija BiH za prenesene poslove izvrši prijenos potrebnih financijskih sredstava kako bi jedinicama lokalne samouprave osigurali odgovarajuća financijska sredstva za uvećanje plaća uposlenicima na poslovima u profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi i tijelima uprave civilne zaštite", pojasnio je Hrelja.

"Također predlažemo da kandidat za starješinu profesionalne vatrogasne postrojbe i zamjenik starješine profesionalne vatrogasne postrojbe, pod uvjetom da je od položenog ispita za vatrogasca prošlo pet godina, polažu ispit za rukovoditelja akcije gašenja požara prije postavljanja na radno mjesto starješine profesionalne vatrogasne jedinice ili zamjenika starješine, a najkasnije u roku od tri mjeseca od dana postavljanja na to radno mjesto". kazao je Hrelja.

Sindikat županijskih državnih službenika i namještenika Sarajevo, u čijem sastavu se nalazi Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, poručuje da će poduzeti sve što je potrebno kako bi se našlo adekvatno rješenje za sve vatrogasce u cijeloj Federaciji BiH, istaknuo je predsjednik ovog sindikata Elvis Zornić.

"Ovim putem upućujem poziv svim vatrogascima na jedinstvo i istrajnost u traženju svojih prava. Naš Sindikat će im pružiti svu moguću pomoć na tom putu, kao što je radio i do sada", dodao je Zornić.

U Sarajevu je održana centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, na kojoj su predstavnici Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo iznijeli niz primjedbi na ove zakonske izmjene kojima se pogoršava materijalni položaj vatrogasaca u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close