#WhistleblowerComplaint

Trump se vratio u Washington uslijed najveće krize svojeg predsjedanja

Demokrati optužuju Trumpa da traži inozemnu pomoć kako bi poremetio račune Joeu Bidenu u utrci za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore iduće godine.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2019. u 12:15 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zviždač čiji je prigovor doveo do istrage o opozivu je časnik CIA-e, prenose američki mediji.

Nepoznati službenik radio je u Bijeloj kući.

Naime, rekao je kako su visoki službenici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog poziva američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U pozivu je Trump navodno tražio od Zelenskog da istraži političkog suparnika Joea Bidena.

U žalbi koja je objavljena jučer stoji kako transkript poziva nije sačuvan u uobičajenom računalnom sustavu.

Naime, sačuvan je u posebnom sustavu, a isti se inače koristi za čuvanje tajnih podataka.

U svom izvještaju zviždač navodi kako je doznao i da ovo nije prvi put da administracija Donalda Trumpa skriva transkripte njegovih razgovora u taj sustav, s ciljem "zaštite politički osjetljivih informacija".

Demokrati optužuju Trumpa da traži inozemnu pomoć kako bi poremetio račune Joeu Bidenu u utrci za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore iduće godine.

Također, neki tvrde da je Trump u kontekstu Ukrajine koristio vojnu pomoć kao alat za pregovaranje.

Trump negira bilo kakve malverzacije, a cijelu priču oko opoziva ocjenjuje kao "prevaru" i "novi lov na vještice".

Tko je zviždač?

Poznato je jako malo detalja. Njegov odvjetnik upozorio je da pokušava identificirati osobu koja bi ga mogla staviti u opasnu situaciju.

Brojni američki mediji, uključujući The New York Times, Washington Post i Reuters obznanili su kako je zviždač službenik CIA-e.

U međuvremenu je izašla snimka u kojoj Trump želi saznati tko je zviždaču dao informacije.

"Želim znati tko je ta osoba, tko je zviždaču dao informacije. Jer to je skoro pa špijun", rekao je Trump UN-ovom osoblju. Snimku je dobio Los Angeles Times.

Dodao je referencu na SAD-ova smaknuća špijuna u prošlosti.

"Znate što smo radili u dobrim, starim danima kad smo bili pametni? Špijune i izdajnike smo tretirali malo drugačije...", rekao je Trump.

Njegove opaske osudili su mnogi demokrati iz Predstavničkog doma SAD-a.

U zajedničkom priopćenju rekli su kako su njegovi komentari zastrašivanje svjedoka i pokušaj remećenja istrage o opozivu.

Što stoji u zviždačevu izvještaju?

Zviždačev izvještaj optužuje Trumpa za korištenje položaja kako bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a

Izvješće je objavljeno neposredno prije početka saslušanja direktora Nacionalne obavještajne službe Josepha Maguirea pred kongresnim odborom za obavještajne poslove. Maguire je tjednima odbijao izvješće poslati Kongresu.

U svom izvještaju zviždač navodi kako je doznao da ovo nije prvi put da administracija Donalda Trumpa skriva transkripte njegovih razgovora u taj sustav, s ciljem "zaštite politički osjetljivih informacija".

U izvještaju jasno stoji kako zviždač nije izravni svjedok, već je posredstvom svojih kolega došao do vjerodostojnih dokaza.

Kopirati
Drag cursor here to close