Ostajte u BiH

Tko je sve osvojio 'Večernjakov pečat' za 2017. godinu?

Kako je glasovao stručni žiri Večernjeg lista BiH?
Vijesti / Politika | 14. 05. 2018. u 23:30

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila je u ponedjeljak u Mostaru posebno priznanje Večernjakov pečat kao 'Promicateljica europskih vrijednosti' na manifestaciji u organizaciji Večernjeg lista BiH. 

Stručni žiri Večernjeg lista BiH odlučio je dodijeliti poseban Večernjakov pečat hrvatskoj predsjednici zbog njezine potpore europskim integracijama BiH i zemalja jugoistoka Europe.

 

U obraćanju u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila da je dobila priznanje Republici Hrvatskoj.

"Ovo je priznanje Republici Hrvatskoj i nastavit će podržavati BiH na njezinu europskom putu. Nastavit će Hrvatska ulagati ne samo u infrastrukturu, nego i u zajedništvo ovdje", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je BiH potrebna europska perspektiva.

"Naziv ove manifestacije je Europsko proljeće. Europsko proljeće je potrebno BiH. A Europska unija mora znati da joj treba BiH. U tome će vas Hrvatska nastaviti podržavati", dodala je hrvatska predsjednica. Pozvala je mlade da ne odlaze iz Bosne i Hercegovine.

"Ostajte u BiH. Ona je vaša domovina i vjerujem u njezinu bolju budućnost", dodala je.

Na manifestaciji Večernjakova pečata osobama godine proglašeni su nogometni izbornici podrijetlom iz Bosne i Hercegovine Zlatko Dalić, Vahid Halilhodžić, Vladimir Petrović i Mladen Krstajić.

Dalić, podrijetlom iz Livna odveo je hrvatsku nogometnu vrstu preko doigravanja na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Proslavljeni nogometaš Veleža i nogometni stručnjak Halilhodžić odveo je Japan na Mundijal, a Sarajlija Petrović je s momčadi Švicarske prošao skupinu na prvome mjestu, dok će nekadašnji nogometaš Krstajić iz Zenice voditi srbijanske Orlove na Svjetskom prvenstvu koje počinje u lipnju.

Večernjakov žiri je Pečat u kategoriji Ponos BiH dodijelio Aganu Hodžiću koji je svoju ušteđevinu podijelio humanitarnim udruženjima u BiH, a preuzela ju je Zilha Šeti iz pučke kuhinje „Stari Grad“ u Sarajevu. Za pothvat godine priznanje je otišlo u ruke Romkinje Dajane Đurić, koja s fakultetskom diplomom radi kao dimnjačarka.

Pečat za uspjeh BiH zaslužile su sestre Čuljak koje su prije 33 godine ostale bez potkoljenica zbog promrzlina, a čija je inspirativna priča poslužila za snimanje filma ove godine.

Gospodarstvenikom godine Večernjakov tim je proglasio prvog čovjeka prehrambene AS grupe Rusmira Hrvića. Pečat za sportaša godine dobio je tenisač Damir Džumhur, dok je Večernjakov pečat za sportski uspjeh dodijeljen proslavljenom igraču i treneru Blažu Sliškoviću Baki koji je s mostarskim Zrinjskim povezao dvije titule prvaka BiH u nogometu.

Kulturni pečat otišao je u ruke planetarno poznatom slikaru Safetu Zecu. Na manifestaciji Večernjakova pečata, priznanje za međupolitički dijalog je pripalo ministrici financija Federacije BiH Jelki Miličević, dok je priznanje za lokalnog lidera otišlo u ruke načelnika Prnjavora Darka Tomaša. Za najboljeg državnog službenika proglašen je ravnatelj uprave za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić. U kategoriji 'Naše gore list', Večernjakov pečat je dobio Pavo Zubak, ugledni hrvatski gospodarstvenik koji je u vrhu udruge bosanskih Hrvata Prstena, prenosi Hina.

Za znanost je priznanje dobio rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, dok je šefu klinike za opekotine, rekonstruktivnu, plastičnu i kirurgiju šake bolnice  Bogenhausen u Muenchenu Milomiru Ninkoviću uručen Večernjakov pečat za medicinu. Priznanje u oblasti međureligijskog dijaloga otišlo je u ruke čapljinskog paroha Marka Gojačića.

Posebna priznanja Večernji list je uručio ravnatelju uprave za neizravno oporezivanje BiH Miri Džakuli zbog doprinosa financijskoj stabilnosti zemlje, te posebnom predstavniku Europske unije u BiH Larsu Gunnaru Wigemarku za europske integracije zemlje.

U glazbenom dijelu programa nastupili su popularna španjolska pjevačica Mayca Teba, kao i regionalne zvijezde Jelena Rozga i Jelena Tomašević te David Temelkov, Divanhana i Dubrovački simfonijski orkestar s Đelom Jusićem.

 

Kopirati
Drag cursor here to close