Goražde

Svađa nove i stare vlasti

Predstavnici stranaka skupštinske većine okupljene u Građanski blok najavili su da će, kako građani i uposlenici ne bi ostali bez plaća, vrlo brzo poslati zahtjev za održavanje nove sjednice Skupštine BPŽ
Vijesti / Politika | 25. 12. 2018. u 16:26 Fena
Kopirati

Predstavnici stranaka okupljenih u Građanski blok u Bosanskopodrinjskoj županiji (BPŽ) Goražde održali su konferenciju za medije na kojoj su demantirali navode s jučerašnje konferencije opozicijskih stranaka - SDA, Liberalne stranke i Stranke za BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Građanskom bloku tvrde da su predstavnici opozicije iznijeli niz neistina.

"Opozicija tvrdi kako smo mi krivi što nema plaća za uposlenike, da smo mi krivci za kolaps BPŽ, što nije točno. Sada odlazeća garnitura vlasti ovom županijom upravljala je četiri godine, trošili su sredstva kako su htjeli i na koga su željeli. Sada bi oni da mi zažmurimo i aminujemo sve njihove nezakonite radnje. To nećemo učiniti", kazala je zastupnica Demokratske fronte (DF) Edita Velić.

Dodala je da je premijer Emir Oković s jučerašnje sjednice, kako tvrdi, suprotno Poslovniku, sa dnevnog reda povukao Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2019. godine.

"To je uradio zato što je tražio da se prije toga raspravlja o prijedlogu rebalansa proračuna, da ga usvojimo i pored niza nezakonitih radnji i dubioze u proračunu od preko deset milijuna maraka", kazala je Velić.

Zastupnik SDP-a Emir Frašto istaknuo je da su poslanici Građanskog bloka tijekom jučerašnje izvanredne sjednice izražavali spremnost za razgovore i rasprave.

"Sada smo dovedeni u situaciju da se osjećamo kao krivci iako to nismo. Mi smo bili spremni da podržimo Odluku o privremenom financiranju, inicirali smo i sazvali sjednicu Skupštine, ali su oni odlučili da je povuku sa dnevnog reda. Ne želimo da zatežemo odnose i stanje u županiji, spremni smo za razgovore i toleranciju za dobrobit svih građana županije, ali nećemo prihvatati ucjene, prijetnje i podvale", kazao je Frašto.

Na konferenciji je istaknuto da skupštinska opozicija i Vlada BPŽ Goražde jučer nisu htjeli prihvatiti ni prijedloge zaključka kojim je Građanski blok, kako tvrdi, zbog dobrobiti građana i zaustavljanja daljenjeg ulaska u deficit namjeravao ograničiti Vladu da ne vrši nova upošljavanja, da ne raspisuje nove javne pozive, vrši nabavke i transakcije novca, smatrajući kako ograničenja postoje samo za termin tehničke vlade.

"Stoga smo prijedlog zaključka pretvorili u prijedlog Odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, čime smo je službeno stavili u tehnički mandat, a to znači da smo je stavili u ograničenja", rekao je zastupnik SBB-a Muradif Kanlić.

Predstavnici stranaka skupštinske većine okupljene u Građanski blok najavili su da će, kako građani i uposlenici ne bi ostali bez plaća, vrlo brzo poslati zahtjev za održavanje nove sjednice Skupštine BPŽ s ciljem usvajanja Odluke o privremenom financiranju.

Opoziciji su poručili kako koalicija okupljena oko Građanskog bloka nije privremena već stabilna većina, koja će, kazali su, ubrzo uspostaviti novu vlast u BPŽ Goražde. Građanski blok čine NBL, SDP, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, Goraždanska priča i A-SDA.

Kopirati