Vinski spor

Slovenija tuži Europsku komisiju zbog vina teran

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porekla "Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom "teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2019. u 22:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Crno vino

Na Općem sudu Europske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinac, objavilo je ljubljansko "Delo", a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. prosinca trebalo da odluči je li nadležan za slovenačku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenačkom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao "teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U "vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU i susjednih zemalja posredovali su Europska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji će u novoj Komisiji preuzeti mjesto komesara za trgovinu, prenosi Tanjug.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porekla "Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom "teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Slovenija nije zadovoljna takvim rješenjem spora pa je na insistiranje svog tadašnjeg ministra za poljoprivredu Dejana Židana, koji je sada predsjednik parlamenta, Europsku komisiju tužila sudu, smatrajući "popuštanje" hrvatskoj strani pristranim postupkom Europske komisije, zatraživši da se delegirana uredba o priznavanju prava istarskog terana povuče.

Slovenija u tužbi tvrdi da je Komisija svojim postupkom "prekršila temeljna načela europskog acquisa i povjerenja u pravo, načelo zaštite stečenih prava, legitimnih očekivanja te načela srazmjernosti", prenose slovenski mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close