80% glasova

Vjeruje u pobjedu: Čović vjeruje u zajedništvo Hrvata

Dragan Čović je kazao da će na snazi zajedništva pokrenuti sve procese poslije izbora i dokazati da nitko ne može birati Hrvatima njihove predstavnike.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2018. u 23:06 Bljesak.info/F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnji predizborni skup HDZ-a BiH i koalicije stranaka Hrvatskog narodnog sabora održan je u četvrtak navečer u sportskoj dvorani na Bijelom brijegu, u Mostaru.

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je obraćanju istaknuo kako je cilj izboriti se za euroatlantski put, koji je jedini put za BiH, i zaštititi konstitutivnost hrvatskog naroda.

"Jedini predstavnici koji zagovaraju vanjsku politiku i euroatlantski put su predvodnici hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a. Ovima koji su ovih dana zaustavili odgovore na pitanja Europske komisije, poručujemo da će HDZ i HNS predvoditi taj proces i da ćemo ih nakon izbora dostaviti", kazao je Čović.

Foto: www.hdzbih.org / Središnji predizborni skup HDZ-a BiH i koalicije stranaka Hrvatskog narodnog sabora održan je u četvrtak navečer u sportskoj dvorani na Bijelom brijegu

Najavio je kako pravi posao tek slijedi nakon izbora.

"Mnogo smo uradili, ali moramo još više. Trebamo rasteretiti naše gospodarstvenike, trebamo postići da ovdje plaće idu preko 1500 maraka. To je naš put. Zbog toga iskušenja u iduće četiri godine postaju sve složenija, ali to je naša obveza. Neki nas prozivaju, ali mi moramo biti motivirani na red i rad. Nećemo ove planirane projekte moći uraditi iz sjene i zbog toga upućujemo poruku mladeži da se uključe u politički život HDZ-a, jer su oni upravo naša snaga i energija. Demografija je sastavni dio našeg programa. Moramo je do kraja usuglasiti i standardizirati. Moramo misliti na našu djecu, porodilje i naše obitelji", poručio je.

Čović je dodao kako se dužna pažnja mora posvetiti i braniteljima i predvodnicima obrane hrvatskog naroda u BiH te da se moraju zaštititi vrijednosti Domovinskog rata.

Zahvalio je na potpori hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, koji je nazočio večerašnjem skupu, istaknuvši kako je pomoć Republike Hrvatska na bh. europskom putu veoma značajna.

"Bez vas i naših europarlamentaraca to ne bi mogli. Trebat će nam i dalje vaša pomoć na tom putu. Stoga, neka ovo zajedništvo bude motiv. Siguran sam da ćemo pokrenuti sve procese u BiH i poslati poruku da nitko ne može birati legitimne predstavnike Hrvata, ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda, ni na entitetskim ili županijskim razinama", poručio je Čović.

"Pravosuđe mora biti nezavisno od bilo koga, to je osnova da mladi ljudi imaju vjeru u ovaj prostor. Nikada, ali baš nikada, ovdje neće imati mjesta unitarna, jednonacionalna i građanska Bosna i Hercegovina", izjavio je Čović.

Foto: Bljesak.info / High Five Plenkovića i Čovića

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a, izrazio je uvjerenje kako će predizborna kampanja stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora rezultirati pobjedom na nedjeljnima izborima.

"Bosna i Hercegovina je zemlja koju mi u Hrvatskoj izrazito poštujemo jer je naša povijest izuzetno povezana i naše su veze neraskidive kao i naše poštovanje prema sva tri konstitutivna naroda i svim drugima koji žive ovdje. Šaljemo poruku suradnje i zajedništva koje nastojimo materijalizirati na svim aspektima naših međusobnih odnosa, našoj snažnoj i čvrstoj kontinuiranoj potpori koju dajemo Bosni i Hercegovini u svim multilateralnim organizacijama, a posebno na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na važnost legitimnog predstavljanja, kazavši kako se ne radi samo o ustavnom i zakonskom pitanju, već i pitanju etike, morala i poštovanja, koje može osigurati stabilnost i kvalitetne odnose između naroda, kao i kvalitetnu budućnost BiH.

Kandidatkinja na listi za Parlamentarnu skupštinu BiH Darijana Katić u svom je govoru naglasila kako na izbornim listićima nisu samo imena kandidata, već su na njima i hrvatski jezik, hrvatsko sveučilište, hrvatski sportski klubovi, gospodarstvo te dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ustvrdila je kako su kadrovi HDZ-a BiH bili predvodnici reformskih procesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, koji su rezultirali pozitivnim pokazateljima bh. gospodarstva.

"Ono što svaki program traži su ljudi, povjerenje i rezultat odnosno reference za realizaciju. Upravo je to ono što HDZ BIH nudi vama i jamči, jer temeljem vašeg povjerenja mi predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH danas s pravom i ponosom možemo reći da smo uistinu bili nositelji svih reformskih procesa s preko 70 posto ukupnog učinka Vlade", kazala je Milićević.

Foto: Bljesak.info / Izaslanstva u dvorani na Bijelom Brijegu

Predsjednik Vlade HNŽ-a i nositelj liste za županijsku Skupštinu HNŽ-a Nevenko Herceg poručio je kako se nalazimo u povijesnom i sudbonosnom trenutku za hrvatski narod u BiH.

"Naš zajednički cilj je opstati, ostati i razvijati se na ovim Bogom danim prostorima. Pozivam vas da 7. listopada snagom zajedništva osiguramo legitimno zastupanje i predstavljanje našeg naroda i neka naš narod zastupaju samo oni kojima Hrvati daju svoj glas", kazao je Herceg.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZBiH i aktulani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba rekao je kako je "Mostar ključ te da se pored uspjeha u gospodarstvu, kulturi i sportu Hrvati Mostara moraju potvrditi i kao politički narod i ne ostati ispred vrata političkog odlučivanja"

"Mi se drugima ne bavimo jer nemamo taj luksuz a drugi se bave nama jer imaju brojnost. No uvjeren sam da smo i ovoga puta spremni dati naš hrvatski odgovor na politike koje nam žele birati predstavnike, te u zajedništvu spriječiti da se zastava hrvatskog naroda naziva zločinačkom. Ovu nedjelju moramo dati odgovor da smo narod koji politički djeluje, narod koji politički postoji i narod koji potvrđuje svoju domovinu, te zajednički dati do znanja da je Herceg Bosna dio naše Bosne i Hercegovine", zaključio je Džeba.

Kopirati
Drag cursor here to close