Pazi se Donalde!

Senatorica Warren želi se kandidirati za predsjednicu

Liberalna senatorica Elizabeth Warren želi se kandidirati na predsjedničkim izborima 2020. godine
Vijesti / Politika | 31. 12. 2018. u 21:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka senatorica Elizabeth Warren, liberalna političarka koja se obrušila na Wall Street i razmjenjuje uvrede s Donaldom Trumpom, postala je u ponedjeljak najistaknutija članica Demokratske stranke koja je objavila da želi biti protukandidatkinja republikanskom predsjedniku na izborima 2020. godine.

Warren je objavila da je osnovala pripremni odbor, koji će joj omogućiti da počne prikupljati novac za kandidaturu za stranačke predizbore.

Na Twitteru je objavila da će početkom 2019. objaviti odluku o tome hoće li se kandidirati.

Warren (69), senatorica iz Massachusettsa od 2013., bila je jedna od najžešćih Trumpovih kritičara tijekom predsjedničke kampanje 2016. nakon koje su nastavili razmjenjivati uvrede. Trump ju podrugljivo naziva “Pocahontas” jer ona tvrdi da ima indijanske korijene.

Warren je u listopadu objavila DNK test kojem se podvrgnula nakon Trumpovog vrijeđanja. Test je pokazao da vuče indijansko podrijetlo unazad 6 do 10 generacija. Većina njezina DNK pokazuje europsko podrijetlo, no ima i indijanski segment. Warren je rekla da njezino indijansko podrijetlo moguće potječe iz 1700, uključujući Cherokee Indijanaca s majčine strane, prema obiteljskoj predaji, prenosi Hina.

DNK test je ponudio “čvrste dokaze” da ima indijansko podrijetlo. Trump joj se u vezi podrijetla narugao na skupu u srpnju u Montani. “Dat ću milijun dolara vašoj omiljenoj dobrotvornoj organizaciji, koju će platiti Trump, ako napravite test pa se pokaže da ste Indijanka”, rekao je. “Imam osjećaj da će reći ne”.

Međutim kad je Warren objavila DNK test, odvratio je: “Koga briga?”

Za demokratsku nominaciju za predsjedničkog kandidata natjecat će se vjerojatno mnogi demokrati, uključujući senatore Kamalu Harris, Coreyja Bookera, Kirsten Gillibrand i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. Bivši gradonačelnik San Antonia Julian Castro, Obamin ministar stanovanja, također se želi kandidirati.

Kopirati
Drag cursor here to close