Ozbiljna situacija

SDP pozvao Zvizdića: Sazovite Vijeće ministara, granice su nam nesigurne

Nevezano za aktualni problem masovnih ilegalnih prelazaka granice, opravdanim se može ocijeniti i strah roditelja za vlastitu djecu koja u slučaju otmice mogu biti prevezena van granica BiH veoma brzo i bez prepreka
Vijesti / Politika | 17. 03. 2018. u 22:20 Bljesak.info
Kopirati

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH poziva predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da sazove hitnu sjednicu Vijeća ministara sa samo jednom temom – Poroznost bosanskohercegovačke granice kao veliki sigurnosni problem.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U više navrata se javnost uvjerila, a i institucije su priznale, da se naša granica sa susjednim zemljama ne kontrolira u dovoljnoj mjeri, da je prilično jednostavno moguće ilegalno preći granicu, te da se ovim problemom državni vrh skoro pa i ne bavi, navedeno je u priopćenju.

Informacije o nedostatku više stotina graničnih policajaca, te vrlo lošim uvjetima rada, uz najavu velikog migrantskog vala koji bi ovo proljeće mogao pogoditi BiH koja se našla na migrantskim rutama, više je nego ozbiljno upozorenje i alarm za hitno djelovanje Vijeća ministara.

"Pitanje kontrole naše granice nije samo sigurnosno pitanje vezano za prijeteću migrantsku krizu. Postavlja se pitanje da li migrantska kriza koja aktualizira ove nedostatke predstavlja potvrdu da se trgovina narkoticima, oružjem, ali i trgovina ljudima bez većih problema odvija u dijelovima gdje naša granica nije adekvatno kontrolirana. Iznenađujuće veliki priliv migranata u posljednja tri mjeseca koji su ilegalno prešli granicu i ušli u Bosnu i Hercegovinu najbolje to ilustrira.

Ovo pitanje nadilazi dnevnu politiku i tiče se svih u Bosni i Hercegovini i zbog toga zahtjeva odgovornost i kredibilitet. Zbog toga još jednom pozivamo na hitnu reakciju Vijeća ministara, sazivanje sjednice, te izražavamo spremnost da u svom opozicionom parlamentarnom kapacitetu sudjelujemo u svim aktivnostima u pravcu rješavanja pomenutih problema.

Nevezano za aktualni problem masovnih ilegalnih prelazaka granice, opravdanim se može ocijeniti i strah roditelja za vlastitu djecu koja u slučaju otmice mogu biti prevezena van granica BiH veoma brzo i bez prepreka", istaknuto je u priopćenju iz SDP.

Kopirati