Kako se troši novac u institucijama?

Revizija MVTEO: Na pranje službenih vozila potrošili skoro 3000 KM

Dodaje se da su u procesu pokretanja postupka javne nabavke iz kapitalnih sredstava uočene slabosti prilikom određivanja procijenjene vrijednosti nabavke.
Vijesti / Politika | 15. 08. 2018. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potrošilo je 62.850 KM za upotrebu službenih vozila u prošloj godini, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Riječ je o izdacima za gorivo i motorno ulje (35.173 KM), materijal i usluge za održavanje vozila (10.284 KM), nabavku auto-guma (6.043 KM), registraciju motornih vozila (2.218 KM), osiguranje vozila (6.181 KM) i usluge pranja vozila (2.951 KM).

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa službenim vozilom 24 sata dnevno raspolažu ministar, zamjenik ministra i tajnik Ministarstva, a revizori su konstatirali da Ministarstvo nije internim aktom propisalo pravo raspolaganja vozilima 24 sata dnevno.

"Interne evidencije o troškovima upotrebe vozila Ministarstva nisu ažurne, pouzdane i svrsishodne - kod pojedinih naloga za upotrebu vozila ne popunjavaju se sve rubrike, nedostaje potpis vozača, broj pređenih kilometara, vrijeme polaska i dolaska, ne postoji kontrola evidencije o nabavi i zamjeni auto guma", navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori upozoravaju da nepouzdane i neažurne evidencije o troškovima upotrebe službenih vozila povećavaju rizik od nekontrolirane i nenamjenske potrošnje sredstava odobrenih za ovu namjenu, zbog čega su preporučili Ministarstvu da je dužno internim aktom utvrditi nosioce prava raspolaganja vozilima 24 sata dnevno, uz odgovarajuća obrazloženja davanja ovakvog prava.

Revizijom poslovanja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH utvrđeno je da su naknade za produženi rad na kraju prošle godine iskazane u neto iznosu od 12.754 KM. Naknada je isplaćivana na osnovu rješenja ministra o odobravanju isplate po osnovu prekovremenog rada i evidencije ostvarenih prekovremenih sati.

Uvidom u interni pregled ostvarenih prekovremenih sati u 2017. godini uočeno je da zaposleni ostvaruju naknadu za prekovremene sate svaki mjesec, s tim da je u pojedinim slučajevima broj ostvarenih prekovremenih sati iznosio više od 40 sati mjesečno, prenosi Srna.

  / Ministarstvo vanjskih poslova

Ured za reviziju institucija BiH uočila je analizom poslovanja ovog ministarstva u prošloj godini određene slabosti u sistemu internih kontrola, postupcima javnih nabavki, kao i upotrebi službenih vozila.

Ministarstvo nije koristilo mogućnost korištenja slobodnih dana umjesto isplate naknade za produženi rad, u skladu sa odlukom Vijeća ministara o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH, zbog čega revizori sugeriraju da bi to trebalo da se uradi kada to uvjeti i okolnosti dozvoljavaju, a da se umjesto isplate naknade za produženi rad, razmotri mogućnost preraspodjele radnog vremena u skladu sa Odlukom Vijeća ministara.

"Postupcima revizije uočili smo slabosti sistema internih kontrola u procesu praćenja izvršenja proračuna i izvještavanja o proračunu koje se odnose na nedovoljnu kontrolu nad realizacijom ugovora o djelu. Kao posljedica toga, došlo je do prekoračenja ove proračunske pozicije za 40 posto u odnosu na odobrena sredstva u proračunu i pored toga što je u prosincu prestrukturiranjem rashoda uvećana pozicija ugovora o djelu", navodi se u revizorskom izvještaju.

Dodaje se da su u procesu pokretanja postupka javne nabavke iz kapitalnih sredstava uočene slabosti prilikom određivanja procijenjene vrijednosti nabavke, objavila je Srna.

Preporuka revizora je da Ministarstvo treba poduzeti aktivnosti kako bi se otklonile slabosti sistema internih kontrola koje su uočene u procesu planiranja proračuna i određivanja procijenjene vrijednosti nabavke.

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa preporučeno je da treba nastaviti započete aktivnosti na dokumentiranju i realizaciji procesa financijskog upravljanja i kontrole i da osigura kontinuirano praćenje sistema u svrhu procjenjivanja njegovog odgovarajućeg funkcioniranja i osiguranja njegovog blagovremenog ažuriranja.

Kopirati
Drag cursor here to close