Pasivan odnos

Radmanović prijeti da će RS uskratiti potporu BiH europskim integracijama

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine tvrdi kako je EU zapravo kriva za to što BiH još nije postala članicom Unije te dodaje kako su u punopravno članstvo EU ranije primljeni "i gori od BiH".
Vijesti / Politika | 14. 02. 2019. u 16:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info /  Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović

Bliski suradnik Milorada Dodika i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović zaprijetio je kako bi iz Republike Srpske mogli blokirati put BiH ka članstvu u Europskoj uniji "ako se Unija nastavi ponašati na dosadašnji način".

U intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT 1 čiji su dijelovi objavljeni u četvrtak na mrežim stranicama, Radmanović koji sada obnaša dužnost zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH je kazao kako bi europsko opredjeljenje oko kojega sada postoji konsenzus u BiH lako moglo doživjeti sudbinu onoga o članstvu BiH u NATO-u koje je blokirano upravo zbog stajališta vlasti RS.

"Kako je s NATO-om moguće je i sa Europskom unijom. Mislim da se to neće desiti ali ako se ovako nastavi ponašati EU morat će biti određenih promjena", izjavio je Radmanović neizravno potvrđujući kako su pasivan odnos međunarodne zajednice prema BiH u proteklih desetak godina i politika čekanja zapravo omogućili razmah protuzapadne politike u RS-u.

On tvrdi kako je EU zapravo kriva za to što BiH još nije postala članicom Unije te dodaje kako su u punopravno članstvo EU ranije primljeni "i gori od BiH".

"Primili su u EU one koji su gori nego mi. Nas neće. Strpljivo čekamo, slušamo, radimo, molimo ih. Moram reći da kada pogledate što radi Europska unija, onda ništa ne vidite ovdje, osim što dođu, sastanče, hoće da ih slušamo, a ništa ne rješavaju. Kažu: 'Niste ispunili obaveze'. I to je točno. Mi smo tu vrlo spori, a za sporost su krivi i oni", analiza je koju nudi Radmanović.

Upravo dok je u dva mandata bio članom Predsjedništva BiH od 2006. do 2014. godine Radmanović je bio sudionikom strateških odluka da BiH treba postati članicom NATO-a. Sada tvrdi kako je to bilo neko drugo vrijeme te kako te odluke na kojima je i njegov potpis više ne vrijede.

Tvrdi kako su takve odluke donesene zbog pritiska međunarodne zajednice te dodaje kako je "situacija sada drugačija" posebice nakon što je parlament RS 2017. godine na inzistiranje Milorada Dodika usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta vezujući svoja strateška opredjeljenja za ona koje donosi Srbija, prenosi Hina.

"Slabio je pritisak međunarodne zajednice ukupno. Nakon nekoliko godina razmišljanja došli smo do rezolucije Narodne skupštine RS-a o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koja poništava onu deklaraciju od prije deset godina a koja je govorila da idemo u NATO. Sada nitko iz RS-a ne može glasovati za NATO", izjavio je Radmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close