Sastanak

Novalić: Ne smeta nam tehnički mandat

U širokom spektru aktualnih pitanja o kojima je razgovarano dominirale su teme vezane za nastavak provođenja Reformske agende, posebno iz oblasti ekonomije, gdje se očekuju njeni najznačajniji efekti.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2019. u 13:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom, kome je ovo bila nastupna posjeta.

U širokom spektru aktualnih pitanja o kojima je razgovarano dominirale su teme vezane za nastavak provođenja Reformske agende, posebno iz oblasti ekonomije, gdje se očekuju njeni najznačajniji efekti.

''Kao što znate, mi radimo u takozvanom „tehničkom mandatu“, ali to nas ne spriječava da radimo punim kapacitetom i Parlamentu Federacije BiH prosljeđujemo zakone i druge bitne dokumente. Vlada FBiH je utvrdila vrlo bitne propise koji se tiču opterećenja rada, a to su Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak, te ih uputila u parlamentarnu proceduru.'' - rekao je premijer Novalić.

Također, premijer Novalić je istakao kako su ovo ključni fiskalni zakoni i dio su seta propisa kojim omogućavamo realizaciju najznačajnijih zadataka iz Reformske agende i od njihovog usvajanja nam zavisi koliko će nam ekonomija zadržati postojeći postotak rasta.

Prethodno su usvojeni zakoni o radu i o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Naglasio je i neophodnost harmonizacije propisa iz ove oblasti s Republikom Srpskom, u čemu očekuje nastavak dosadašnje uspješne suradnje s vlastima manjeg bh. entiteta.

''Sljedeći bitan korak nam je uvođenje fiskalnog sistema u realnom vremenu, kakav imaju zemlje u okruženju i članice Europske unije. Značajnu pažnju ćemo posvetiti i zaštiti okoliša i daljim mjerama iz domena fiskalne politike, a posebno vladavini prava.'' - ističe Novalić.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja, u čemu moraju biti uključene sve raspoložive snage na svim nivoima vlasti.

Jedna od tema bio je i put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, a veleposlanik Sattler je rekao da će, kao i do sada, bezrezervno podupirati približavanje naše zemlje zajednici europskih država.

Federalni premijer je na kraju istakao dosadašnju izuzetno plodnu suradnju s Europskom komisijom i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u mandatu veleposlanika Sattlera, rekavši da su „Vlada FBiH i Delegacija Europske unije u BiH dio istog tima“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close