Pala vlada

Premijer Italije podnio ostavku

Populistička vlada u Italiji trajala je 14 mjeseci, a to je bila 65. talijanska vlada.
Vijesti / Politika | 20. 08. 2019. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pala je talijanska vlada. Premijer Giuseppe Conte rekao je da će podnijeti ostavku, javlja BBC. Do Conteove ostavke došlo je nakon što je ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige Matteo Salvini zatražio da se glasa o povjerenju Conteu.

"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu, prenosi Index. On je ministra unutarnjih poslova Salvinija optužio da je 'neodgovoran' i da 'gleda isključivo vlastiti i interes svoje stranke'.

Također ga je optužio da 'izlaže zemlju ozbiljnom riziku', upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo. Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Populistička vlada u Italiji trajala je 14 mjeseci, a to je bila 65. talijanska vlada.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata, kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon-Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već na jesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je tada da se taj postupak provede u parlamentu.

Ovih dana mu je prekipjelo kada je Salvini odbio dopustiti iskrcavanje maloljetnicima s broda španjolske nevladine organizacije 'Open Arms'.

Kopirati
Drag cursor here to close