Čekaju se hrvatske liste

Poznata imena za izbore u Mostaru

Rok za predaju izbornih lista je 21. rujan.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Zlatko Guzin bit će kandidat probosanskih stranaka okupljenih oko SDA za gradonačelnika Mostara. Kako se gradonačelnik bira indirektno, u Gradskom vijeću, Guzin će nositi centralnu gradsku listu "Koalicije za Mostar".

Kako piše Klix.ba, Guzin je prema mišljenju mnogih dobar odabir. Lijelnik je, što je u politici uvijek odlično prolazilo, stranački neprofiliran, prihvatljiv svim koalicijskim partnerima.

Na centralnoj listi visoko pozicionirana je Nataša Jekić, voditeljica Plesnog studija "MoStars", potom Sergio Šotrić kojeg se šira javnost sjeća iz aktivnosti vezanih za Partizansko spomen-groblje, lider SBB-a u Hercegovini Anel Kljako, predsjednik SDA Mostar Salem Marić.

Na gradskom području Stari Grad prvi na listi trebao bi biti Haris Nazdrajić iz Demokratske fronte, dok Sjever i Jugoistok nose provjereni kadrovi SDA Adem Macić Kada i Ibro Husnić Penga. Listu Koalicije za Mostar na gradskom području jug nosit će Alis Čolaković.

Koalicija za Mostar računa na čak 14 mandata, što bi u suradnji s drugim probosanskim strankama izvjesno donijelo potrebnu većinu za osvajanje gradonačelničke pozicije.

Koalicija SDP-a i Naše stranke za nositelja gradske liste isturit će predsjednika mostarskog SDP-a i bivšeg direktora Veleža Armana Zalihića. Potpredsjednica Naše stranke i zbog presude u Straßburgu najzaslužnija za povratak demokracije u Mostar Irma Baralija nosit će listu na gradskom području Stari Grad.

Iako se špekuliralo, zanimljivo je da na listama nema najistaknutijih SDP-ovih kadrova u Mostaru Anera Žuljevića i Lane Prlić.

U borbu za vijećničke pozicije, posebno na području Stari Grad, uključit će se i Prva mostarska partija (PMP) ratnog komandanta Semira Drljevića Lovca. Listu PMP-a u Starom Gradu najvjerojatnije će nositi liječnik Nazif Derviškadić.

PMP mimo Starog Grada ide zajedno sa SDP-om i Našom strankom, a koalicija će po uzoru na sarajevsku Četvorku ispred sebe gurati programski paket koji je u mostarskom scenariju označen kao "5T". To je skraćenica od riječi tradicija, tolerancija, turizam, tehnologija i transparentnost.

Prognoze su pet vijećničkih mandata, a "lijevi blok" se nada da uz vjetar najavljenih promjena u Sarajevu može doći i do sedam stolica.

Šanse za vijećničke mandate iz probosanskog spektra u Mostaru ima i Platforma za progres čiju gradsku listu će najvjerojatnije nositi Amna Popovac, ranije članica Glavnog odbora Naše stranke.

Stranske s hrvatskim predznakom koje djeluju u Mostaru za sada nisu objavile liste svojih kandidata za mostarske lokalne izbore.

Rok za predaju izbornih lista je 21. rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close