Jeste li svjesni što radite?

Plenković ljut na zastupnike iz BiH jer nisu digli ruke

Dvojica zastupnika iz BiH Božo Ljubić i Željko Raguž sjedili su na svojim mjestima, ali nisu htjeli glasovati.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2018. u 14:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Odbacite amandman SDP-a, glasujte za ratifikaciju Istanbulske konvencije i dajte podršku potpredsjednici Vlade Martini Dalić", naredio je HDZ-ovcima šef stranke i premijer Andrej Plenković na sastanku Kluba zastupnika koji je održan tri sata prije glasovanja u Saboru.

Bili su to zadnji dogovori pred odlazak u sabornicu i zadnji Plenkovićev pokušaj da protivnike ratifikacije pridobije na svoju stranu.

"Razmislite dobro još jednom", poručio im je Plenković.

Na trenutak istine koji će konačno otkriti broj onih koji su šefu HDZ-a odbili poslušnost nije trebalo dugo čekati. Prilikom glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije, od 142 zastupnika njih 110 glasovalo je “za”, dok je trideset zastupnika bilo “protiv”, a dva suzdržana.

Zanimljivo je, međutim, da je najviše protivnika ratifikacije bilo među HDZ-ovcima - čak njih 14 glasovalo je “protiv”.

Riječ je o imenima koja su se i ranije spominjala u medijima - zamjenik predsjednika Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač te zastupnici Miroslav Tuđman, Ivan Ćelić, Ante Babić, Stevo Culej, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Tomislav Lipošćak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Ivan Šipić i Petar Škorić, dok je Ivan Šuker bio suzdržan.

Dvojica zastupnika iz BiH Božo Ljubić i Željko Raguž sjedili su na svojim mjestima, ali nisu htjeli glasovati. A upravo njih dvojica, doznaje Jutarnji list, ujutro su na Klubu zastupnika potpuno šokirali Andreja Plenkovića.

"Mi nećemo glasovati o svjetonazorskim pitanjima u Hrvatskoj", navodno su rekli na Klubu. Šef HDZ-a ostao je zatečen.

"Cijeli sastanak počeo je mirno i trebao je biti rutinski, a onda su njih dvojica izbacili Plenkovića iz takta. Ljubić i Raguž do tada su šutjeli, a njihova potpora se držala kao sigurna stvar.

HDZ BiH ionako je ratificirao Istanbulsku konvenciju, a tu je i dogovor s Draganom Čovićem, šefom HDZ-a BiH koji je rekao da ćemo imati njihovu podršku. Zato se s njima i nije posebno razgovaralo pa je njihova reakcija na Klubu sve iznenadila", ispričao je za Jutarnji list jedan HDZ-ovac. Kaže kako im je Plenković kazao da je njihov potez nekorektan.

"Pa ljudi, jeste li vi svjesni što radite, stvarno ste pretjerali, ovo nema smisla, niti više ima veze s Istanbulskom konvencijom. Jeste li svjesni da se ovdje radi o pokušaju destabilizacije stranke i napadu na mene", navodno im je ljutito kazao Plenković, te dodao: “Nije korektno da se držite po strani, što se i ja sada trebam držati po strani kad su u pitanju prava Hrvata u BiH”.

Ipak, dvojac se nije predomislio.

Kopirati
Drag cursor here to close