Summit

Testirani Nesvrstani: Dodik u Beogradu pod zastavom BiH

Na jubilarnom sastanku sudjelovat i prvi put ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov…
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je u ponedjeljak ujutro počeo dvodnevni sastanak na visokoj razini, posvećen obilježavanju 60 godina Pokreta nesvrstanih, koji će okupiti više od 100 izaslanstava država iz svih dijelova svijeta.

Ovo je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Europi ove godine, a održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Skup na Beogradskom sajmu otvorili su svojim obraćanjima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao kako dijalog Beograda i Prištine nema alternativu te da je a podrška međunarodne zajednice ključna. Putem video-linka predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev, predsjedavajući Pokreta nesvrstanih, koji je rekao kako ''dvostruki standardi i selektivni pristup raspodjeli cjepiva u svijetu nisu u skladu s međunarodnim pravom''.

Summitu na Beogradskom sajmu će danas i sutra prisustvovati više od 100 izaslanstava država iz svih dijelova svijeta na visokom nivou, predvođeni predsjednicima, premijerima, ministrima vanjskih poslova.

Foto: Anadolija / Dodik je rekao da će predstavljati RS

U Beogradu je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji se susreo s predsjednikom Generalne skupštine UN i ministrom vanjskih poslova Maldiva Abdulla Shahiddom. Dodik je ranije najavio da će nastupati u ime Republike Srpske.

Na jubilarnom sastanku sudjelovat i prvi put ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će, kako je ranije najavljeno, prenijeti poruku predsjednika Vladimira Putina.

Skupu prisustvuje i Abdelhakim Gama Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, kao i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, također jednog od osnivača ovog pokreta.

Plenarni dio sa obraćanjima trajaće dva dana, dok će se istovremeno održavati i drugi događaji, poput poslovnog foruma.

Na summitu sudjeluje 4.000 ljudi i svima je urađen PCR test. Samit osigurava više od 3.000 policajaca.

Naime, u ljeto 1961. godine u Beogradu je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita osnovan Pokret nesvrstanih.

 

Na skupu su sudjelovali predstavnici 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom niti Zapadnom bloku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close