Njemačka

Bivša čelnica AfD-a: Muslimani se mogu integrirati ako odbace 'politički' islam

AfD je popularnost stekao žestokom kritikom izbjegličke politike Angele Merkel i kritiziranja muslimanske zajednice u Njemačkoj.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2017. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša čelnica desno orijentirane, populističke Alternative za Njemačku (AfD), a sada samostalna parlamentarna zastupnica Frauke Petry smatra da se muslimani mogu integrirati u njemačko društvo samo ako odbace islam kao političku opciju, piše u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag.

"Toliko dugo dok u potpunosti prihvaćaju da je njihova vjera u potpunosti privatna stvar i da se ne temelju vjere ne mogu izvući nikakvi politički zahtjevi, muslimani će u Njemačkoj moći, kao i mnogi drugi useljenici, naći svoju novu domovinu", rekla je Petry u razgovoru za Welt am Sonntag.

Petry, koja je dan nakon povijesnog uspjeha AfD-a na parlamentarnim izborima najavila odlazak iz stranke, kazala je u razgovoru za njemački list da će oko sebe pokušati okupiti ostale zastupnike AfD-a koji nisu zadovoljni trenutnom politikom stranačkog vodstva.

"Ja bih htjela okupiti što je više zastupnika moguće, ali mi nije stalo do toga da AfD-u u Bundestagu oduzmem bazu. Ja se zalažem za realnu politiku orijentiranu prema slobodnom tržištu", rekla je Petry, koja je prije nekoliko dana izjavila kako želi formirati stranu građansko-konzervativne usmjerenosti koja će biti u stanju sudjelovati u radu vlade za četiri godine.

Petry je napustila AfD nakon dugotrajnih svađa s ekstremnijim dijelom stranke koji koketira s nacističkom prošlošću, prenosi Hina.

Na parlamentarnim izborima održanim prošle nedjelje AfD je osvojio 12,6 posto i postao treća politička snaga u zemlji.

AfD je popularnost stekao žestokom kritikom izbjegličke politike Angele Merkel i kritiziranja muslimanske zajednice u Njemačkoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close