''Iskaču iz paštete''

FOTO | Bilo kuda, izborni plakati svuda

Čini se kako je u BiH još uvijek u svijesti političara mišljenje da je važnije smiješiti se s bezbroj plakata, nego smisleno govoriti u programima
Vijesti / Politika | 02. 10. 2018. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Likovi kandidata političkih stranaka za predstojeće izbore smiješe nam se i smiju s električnih stubova, stabala, fasada, električnih kutija…

Izborna kampanja počela je 7. rujna, a kako se približava dan izbora, tako se povećava broj nasmijanih lica.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Iako bi se izborni plakati trebali postavljati na za to predviđena mjesta, kojih je jako malo u Mostaru, stranke svoje kandidate ''stavljaju'' gdje god stignu, a oni ostanu na istom mjestu i dugo nakon izbora iako postoji labava zakonska odredba o uklanjanju predizbornih materijala.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Inače, Izborni zakon BiH ne propisuje vremenski okvir u kojem se moraju ukloniti svi plakati postavljeni tijekom predizborne kampanje. O tome odlučuju agencije putem kojih su se političke stranke oglašavale. Međutim zakon propisuje lokacije na kojima se plakati mogu postaviti.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Prema Izbornom zakonu BiH, nije dozvoljeno plakatiranje unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, na javnim poduzećima, u javnim ustanovama u mjesnim zajednicama, na vjerskim objektima,na javnim putovima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Jedino mjesto planski predviđeno za lijepljenje plakata u Mostaru je tkz. plakatni stup koji se nalazi na Rondou.

''Gradsko vijeće Grada Mostara nije donijelo Odluku niti Plan lokacija za postavljanje plakata'', rekla je u ranijem razgovoru za Bljesak.info Marina Deronjić iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Još 2015. godine Hilmo Đidelija šef službe za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi Grada Mostara, je govoreći na ovu temu spominjao da Grad Mostar nije donio program o plakatiranju, te da ga je trebalo donijeti Gradsko Vijeće.

''Programa nismo imali ni na prethodnim izborima, pa ćemo nažalost imati stanje kao što smo imali i prije'', rekao je Đidelija 2015. godine, no ništa se nije promijenilo do 2018. godine.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru

Inače inspekcija bi trebala kažnjavati plakatiranje drveća, rasvjetnih stubova, fasada zgrada, javnih površina, te pogotovo prepreke koje se postavljaju po prometnicama da bi se stavili plakati.

''Nažalost kasnije moramo goniti političke subjekte da skidaju promotivne materijale, jer nemamo jambo plakate, ni mjesta predviđena za plakatiranje. Čim nemamo program o plakatiranju ne možemo ništa uraditi ljudima, jer im nismo pružili ono što smo trebali, a to je mejsto za plakatiranje'', rekao je tada Đidelija.

Kako očekivati od stranaka, kada i ako uđu u vlast, da se odgovorno ponašaju prema ozbiljnim stvarima, kada su neodgovorni u običnom plakatiranju.

Foto: Bljesak.info / Predizborni plakati u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close