Održana javna rasprava

Mnoge primjedbe na Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu

"Svakako da ćemo navesti da vatrogascima pripada pravo na naknadu zbog posebnih uvjeta rada", kazao je Solak.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2018. u 00:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu održana je u petak u Sarajevu, tijekom koje su sudionici iznijeli primjedbe i sugestije na predložena rješenja, a najviše polemike bilo je u vezi sa definiranjem prava na dodatak na plaću vatrogascima zbog posebnih uvjeta rada.

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja je kazao da su generalno nezadovoljni predloženim izmjenama, te su iznijeli svoje prijedloge i primjedbe.

Hrelja tvrdi da se izmjenama koje su ponuđene od Federalne uprave civilne zaštite 'dovode u opasnost i vatrogasci i građani FBiH'. Po njegovim riječima, problem kod ovih izmjena jeste što se ukida član 114. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, a to je dodatak 30 posto koji imaju vatrogasci na posebne uvjete rada.

Također, Hrelja je iznio i primjedbu na način na koji se postavljaju rukovodeće osobe u profesionalnim vatrogasnim postrojbama. Po njegovim riječima, prema novim izmjenama vatrogasnim postrojbama može rukovoditi bilo tko, bez iskustva.

Iznio je primjedbu i na način financiranja, na to na koji način će se financirati kupovina potrebne opreme. "U tom segmentu nemaju nikakvo rješenje, jer FUCZ nije ponudila način financiranja. Što znači da Federalna uprava samo donosi zakone, a ne sudjeluje u financiranju profesionalnih vatrogasnih postrojbi", tvrdi Hrelja.

On je iznio i određene prijedloge, a jedan od njih se odnosi na član 114. zakona koji predviđa dodatak na plaću zbog posebnih uvjeta rada vatrogasaca.

"Federacija mora iznaći sredstva kako bi se platilo općinama, županijama i gradovima taj dodatak koji vatrogasci moraju imati jednoobrazan na području FBiH. Što se tiče izbora zapovjednika, tu funkciju mora obnašati osoba koja je najmanje četiri godine bila rukovoditelj akcije gašenja požara, osoba koja već zna na koji način se to radi", smatra Hrelja.

Ističe da ne može za zapovjednika biti izabran pripravnik, osoba koja nema nikakvog iskustva u ovom poslu. "Samim tim dovode se u opasnost vatrogasci koji su na intervencijama, a i sami građani", kaže Hrelja.

Po njegovim riječima, predloženim rješenjima je predviđeno da na mjesto zapovjednika može doći pripravnik koji će odraditi pripravnički staž i nakon godinu dana postati zapovjednik. Naveo je da od Federalne uprave traže da izdvoji iz svog proračuna određena sredstva s kojima će vatrgasne postrojbe raspolagati i kupovati opremu i tehniku koja im je neophodna da bi kvalitetno radili.

Hrelja je kazao da traže i da se zakonom definira šta su njihovi otežani uvjeti rada. Direktor FUCZ Fahrudin Solak je kazao da najveća negodovanja vatrogasaca, i njegova osobna, su prije svega što 'moramo primijeniti presudu Ustavnog suda'.

"Ali, presude Ustavnog suda su takve kakve jesu, ne komentiraju se, moraju se ispoštovati. To se najviše tiče toga što se ovim zakonom ne može odrediti kolika će biti uvećanja plaća vatrogascima", kazao je Solak.

Podsjetio je da su do sada vatrogasci imali, ovim zakonom, 30 posto, 'što ne mora značiti da će drugim zakonima također to isto imati i već imaju'. "Ali to ne možemo ovim zakonom na nivou Federacije odlučivati. Oni to mogu na nivou županija, svaka županija mora donijeti svoj zakon o zaštiti od požara i može definirati tu stvar", smatra Solak.

Također, dodaje on, Zakonom o plaćama svih namještenika i službenika na nivou Federacije definirano je da vatrogasci imaju dodatak do 30 posto. "Onda će tu rukovoditelji određivati koliki je dodatak vatrogascu. Oni su tražili da to bude u novom zakonu, ali Ustavni sud je rekao da to ne može", kazao je Solak.

Pojasnio je da je ovim zakonom definirano da moraju postojati vatrogasci, da vatrogasci imaju posebne uvjete rada i da moraju za te posebne uvjete rada imati odgovarajuću naknadu.

"Stvar je u tome da se to ne može minimizirati, ne može se dodijeliti vatrogascima jedan posto dodatak na plaću, to se ne smije, jer oni žrtvuju svoj život, svoje zdravlje, isto kao što rade i policajci, inspektori ili neki drugi koji imaju taj dodatak za posebne uvjete rada" istaknuo je Solak.

Napominje da su kroz javne rasprave došli do jednog rješenja s kolegama vatrogascima. "Svakako da ćemo navesti da vatrogascima pripada pravo na naknadu zbog posebnih uvjeta rada", kazao je Solak, naglašavajući da vatrogasci nisu angažirani samo na gašenju požara nego i prilikom poplava, klizišta, prometnih nesreća, potraga... u bilo kojoj nesreći su prvi vatrogasci.

Oni zato, navodi Solak, imaju posebne uvjete rada i 'kroz Zakon o plaćama na nivou Federacije definirano im je pravo da imaju dodatak do 30 posto'. Dodao je da će pokušati u toj formulaciji to da navede i u članu ovog zakona koji to definira.

Solak je napomenuo da je ovo završna javna rasprava, nakon što je već održano 10 javnih rasprava u svim županijama tijekom kojih je izneseno dosta konkretnih prijedloga. "Prije svega, morat ćemo implementirati presudu Ustavnog suda, inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara i vatrogastva također, nekih elemenata u samom vatrogastvu, imenovanju starješina ...", naveo je Solak.

Najavio je da će u narednom periodu sublimirati sve dobivene prijedloge i sugestije, te izrazio nadu da će se doći do kvalitetnog rješenja.

Vlada FBiH je polovinom 2017. godine utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Predstavnički dom Parlamenta FBiH je krajem srpnja 2017. prihvatio Nacrt zakona i zadužio predlagača, Vladu FBiH, da o njemu provede javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je taj nacrt početkom studenog 2017. i zadužio predlagača da provede javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Federalna uprava civilne zaštite, kao obrađivač tog nacrta, pripremila je Program javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, kojim je utvrđeno da javna rasprava traje od 16.11.2017. do 13.2.2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close