Poslušajte govore

Milanović i Grabar-Kitarović u drugom krugu, Škoro nema razloga za slavlje

U drugi izborni krug, 5. siječnja, ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2019. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Milanović (SDP) s osvojenih 29,54 posto glasova relativni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora, a druga po broju glasova aktualna je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) s osvojenih 26,67 posto glasova, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

U drugi izborni krug, 5. siječnja, ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović.

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro osvojio je 24,44 posto glasova, a slijedi nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s 5,87 posto glasova.

Nezavisni Dario Juričan dobio je 4,6 posto glasova, nezavisna Dalija Orešković 2,89 posto, Ivan Pernar (SIP) 2,31 posto glasova, a Katarina Peović (RF) 1,12 posto glasova.

Ispod jedan posto glasova dobili su Dejan Kovač ( 0,95 posto), Anto Đapić ( 0,21 posto) glasova i Nedjeljko Babić (0,15 posto).

Riječ je o rezultatima s ukupno 6494 (99,4 posto) obrađenih biračkih mjesta.

Milanović: Idemo u drugi krug, a ne idemo u rat

"Dragi prijatelji, dragi svi, hvala vam! Hvala svima koji su glasali za mene i koji nisu glasali za mene. Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Ratovi su gotovi. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu, u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji - ja", poručio je Zoran Milanović koji je u prvom krugu osvojio 29,51 posto i u drugi krug ide s Kolindom Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,72 posto.

"Za 2 tjedna bit će što bude, vjerujem u pobjedu, u meni nema gorčine, nema ni straha. Kao što je govorio jedan veliki političar 'prema nikome s mržnjom, prema svima s dobrom vjerom', vjerujem da će biti onih kojima se ne dopadam, moj zadatak je da se obratim i drugima. U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen", poručio je.

"Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle i na kraju izađu na izbore i daju mi taj mali komad vjere", rekao je Milanović.

"Živjela Hrvatska! Razvijmo hrvatske barjake i krenimo u novu sportsku utakmicu", poručio je SDP-ov kandidat.

Foto: Anadolija / Večeras pred vama stojim ponosno i tražim povjerenje za drugi krug

Razdragana Kolinda s domoljubnim pjesmama: Sve za Hrvatsku!

Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i još nekoliko stranaka, obratila se javnosti nakon većine prebrojanih glasova u prvom krugu gdje je osvojila drugo mjesto, nakon Zorana Milanovića.

U izbornom stožeru dočekala ju je razdragana atmosfera s domoljubnim pjesmama u pozadini.

Kazala je da čestita svima koji su joj dali povjerenje u prvom krugu.

"Ovo je bila bitka 10 na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru za razliku od Zorana Milanovića. Moramo se svi okupiti i idemo na pobjedu. Posebno želim zahvaliti HDZ-u i njenom vodstvu, a i drugim koji su mi pružili potporu", kazala je.

"Želim zahvaliti svima i našim braniteljima, da bi naša djeca mogla živjeti bolje. Večeras želim posebno zahvaliti svima mladima, ne samo iz mladeži HDZ-a, već i onima koji su prvoga puta glasovali. Vi ste rođeni u miru, demokratskoj slobodnoj državi. Vi ćete preuzeti kormilo države. Moramo gledati u budućnost, ono što će biti važno za 10-20 godina, a ne gledati u prošlost.

Večeras pred vama stojim ponosno i tražim povjerenje za drugi krug. Pozivam vas da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović i dodaje - bit će to glas za pet godina žestoke borbe i žestokog rada.

DIP u ponedjeljak objavljuje potpune rezultate izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će potpune rezultate prvog kruga izbora za hrvatskog predsjednika u ponedjeljak, najavila je u nedjelju navečer potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

DIP čeka da se prebroje svi glasovi i obrade sva biračka mjesta.

"Morate voditi računa da se zadnje biračko mjesto, ono u Los Angelesu, zatvara tek u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu", naglasila je.

Nedjeljni su izbori, smatra, provedeni potpuno regularno i zaslužuju visoku ocjenu.

"Nije bilo nekih izrazitih prigovora na regularnost, tamo gdje je bila izražena određena sumnja DIP je odmah intervenirao prema nadležnom izbornom povjerenstvu", navela je dodajući da su tijekom dana Povjerenstvu stizale uobičajene primjedbe, kojih i nije bilo puno.

"Najviše smo se bavili kršenjem izborne šutnje i pomaganjem biračima koji se nisu mogli snaći gdje su, odnosno jesu li na biračkom popisu", precizirala je.

Kopirati
Drag cursor here to close