Komemoracija u Jasenovcu

Milanović u Jasenovcu: HOS-ova ploča? Treba ju maknuti, baciti

"Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", naglasio je.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2020. u 13:56 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom zajedničkom komemoracijom za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, koji je naveo kao jedno od najrigoroznijih mjesta u II. svjetskom ratu i općenito.

 Milanović je nakon polaganja vijenaca na spomen području izjavio kako je zadovoljan zajedničkom komemoracijom, na kojoj se i sam angažirao, iako mu je teško na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora govoriti da mu je zbog nečega drago, "jer samo je mjesto krajnje turobno i teško".

 "No, reći ću da mi je drago jer smo nakon dugo vremena, a na jedan način i prvi put s obzirom na politički kontekst i s obzirom što se događalo proteklih godina, došli u ovom sastavu. Tri predstavnika izvršno-predstavničke državničke vlasti, ne sudske, i predstavnici žrtava te antifašista", istaknuo je.

 Predsjednik je zadovoljan i što je na ovoj komemoraciji "konačno izbjegnuta govorancija", što mu je i bila želja.

 "Htjeli smo poslati jednu poruku, signal da je ovo jedno od najgroznijih mjesta II. svjetskog rata i općenito", poručio je.

HOS-ovu ploču u Novskoj treba maknuti i negdje baciti 

 Milanović se osvrnuo i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesana ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, poručivši kako to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

 "Sam predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", naglasio je.

 Predsjednik je podsjetio da je Hrvatske priznata u siječnju 1992., kada je već i bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim tijelima.

 "Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Dakle, pored takve, stvarati paravojsku... postoji neki dugi plan", dodao je.

 Milanović je izrazio nadu da će nakon pandemije koronavirusa splasnuti "neke stalno iritantno prisutne teme". "Nadam se da ćemo na ljude koji budu potencirali takve teme i na njima graditi svoj status, gledati s podsmijehom, a ne s prezirom", istaknuo je.

Neću ići na komemoraciju za žrtve Bleiburga na Mirogoju 

 Potvrdio je da neće ići na komemoraciju za žrtve Bleiburga, koja će se ove godine održati na Mirogoju. "Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat", poručio je. 

 Podsjetio je da je obilazio mjesta na kojima su 1945. godine pobijeni ljudi.

 "To je ratni zločin, krajnje ozbiljan, bez ulaska u kontekst što se događalo, kojeg datuma i kako se to moglo izbjeći. Jedno su žrtve, a drugo je komemoracija nečemu što je čista politika. Žrtve su žrtve i njih se komemorira na Teznom, tamo sam bio 2008 godine", kazao je i dodao da je na Bleiburg išao u znak poštovanja.

 "Ovdje je poubijan veliki broj ljudi, a govorimo o desecima tisuća. Ne mislim da je dobro da se takav rat potiče i da ga se izjednačava s društvenim radom koji je na tragu borbe za istinu", odgovorio je Milanović na upit što misli o revizionizmu i financiranju pojedinih udruga od Ministarstva branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close