Nisu samo Rafali tema

Macron u Zagrebu upoznat s nezavidnim položajem Hrvata u BiH

Vijesti / Politika | 25. 11. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron nalazi se u posjeti Hrvatskoj, a danas je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem kazao kako je jedna od tema sastanka bila i Bosna i Hercegovina.

Macron je kazao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje problemi.

"Razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo o reformi koja je neophodna, a odnosi se na Izborni zakon u BiH i tu trebamo zajednički djelovati i to ćemo učiniti idućih mjeseci. Ono što ćemo probati u narednim mjesecima je više učiniti kako bismo stabilizirali situaciju između Bugarske i Sjeverne Makedonije, kako bismo insistirali da se u BiH izvrši reforma Izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi BiH i znamo da postoje tenzije između Prištine i Beograda. Vizija Francuske je da tu trebamo izgraditi prostor mira, stabilnosti, suradnje, osnažiti ojačati protok ljudi. Želimo od toga prostora napraviti pravi europski prostor", kazao je Macron.

Plenković je potvrdio da je posebna tema razgovora bila i BiH.

"Objasnili smo poziciju Hrvatske i nadamo se da ćemo u predstojećim tjednima i mjesecima iznaći rješenje koje bi pomoglo reformu Izbornog zakona tako da se i u BiH na pravična način biraju legitimni predstavnici političkih stranaka koji prezentiraju sva tri naroda onako kako je dogovoreno u Daytonskom i Pariškom sporazumu 1995. godine", kazao je Plenković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close