Ja sam pauk, mali pauuuk

Komšić: Dodik nema vojsku, on ima nekakva lovačka udruženja

Vijesti / Politika | 13. 10. 2021. u 21:35 Bljesak.info / N1
Ivo Komšić u Pressingu: Dodik nema vojsku, on ima nekakva lovačka udruženja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, gostovao je u emisiji Pressing s Amirom Zukićem gdje je izjavio da se građani Bosne i Hercegovine ne trebaju sa strahom prihvatiti najave Milorada Dodika o raspadu naše države ističući da on nema svoju vojsku i da nije spreman za rat.

Osvrćući se na uznemirujuću retoriku Milorada Dodika da će Republika Srpska postati samostalna te da će ovaj entitet povući sve suglasnosti državnim institucijama, Komšić je kazao da je u svakoj ovakvoj situaciji najzabrinutiji čovjek bio Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik.

Vjerovano je ta njegova briga proizilazila iz njegovog saznanja kako stvari stoje kod nas. Sada je on otišao i mnogi su to jedva čekali, pogotovo Dodik. Sada je došao novi visoki predstavnik koji se još ne izjašnjava iako je u svom inauguralnom govoru mnogo toga rekao. Mislim da je Aleksandar Vučić dobro informiran čovjek i ako je on rekao da Srbe u cijeloj regiji čeka veliko iskušenje onda vjerujem da je to točno jer on zna što govori. Sva srpska politika se kreira iz Srbije, Beograda, a ne u Mitrovici i Banjaluci i to traje od Slobodana Miloševića do danas”, kazao je Komšić.

Mišljenja je da u trenutnoj situaciji treba osluškivati više ono što govori Dodikova opozicija.

“Bez obzira na to kakav oni odnos imaju prema RS, ali oni upozoravaju isto to da je moguća međunarodna intervencija i uvođenje izvanrednog stanja u ovom entitetu. Oni uporno govore da ovo Dodik radi da bi zaštitio svoju imovinu. Oni kažu za njega i da je šizofrenik, citiram ih, ne govorim ja, ali ga oni valjda bolje znaju od mene. Mislim da stvari tako treba i promatrati. Ne treba isključiti zabrinutost treba biti oprezan u povlačenju političkih poteza. Svima nama kojima je stalo do BiH trebamo uzimati u obzir ovo ozbiljno, ali ne sa strahom, jer Dodik nema vojsku i ne može je imati nije ovo 1991. i 1992. godina”, naveo je.

Dalje je istaknuo da ovakvo trenutno stanje nikako ne može podsjećati na 1992. godinu iako mnogi misle suprotno.

“Nas je tada JNA već bila opkolila. Oko Sarajeva su 1991. godine bili ukopani topovi, raketni bacači su postavljeni. Radovan Karadžić je izašao pred zastupnika Republičke Skupštine i kazao ‘krenete li u osamostaljenje BiH, uvest ćete je u pakao, a jedan narod u nestanak. Muslimani se ne mogu braniti ako ne dođe do rata’. Nije on to govorio napamet, već je znao da su napravljene pripreme za rat. Ma što Dodik može uraditi, on ima nekakva lovačka udruženja, neke zaštitare koje je naoružao. NATO pakt je ovdje i čuvaju interese međunarodne zajednice, prije svega američke. Kao da će oni dozvoliti grupi avanturista da se ruše njihovi sporazumi”, rekao je Komšić.

Kaže da ga ne čudi što Amerikanci prijete sankcijama.

“Predsjednik Biden neće lako promijeniti mišljenje jer je on duboko uvučen u stanje na Balkanu i BiH”, ističe Komšić i poručuje: “Sve ovo što Dodik najavljuje prema Daytonskom sporazumu ne može uraditi,a da ne dobije sankcije”.

Kopirati
Drag cursor here to close