Prema novom zakonu

Izaslanici Parlamenta FBiH za povećanje minimalnih mirovina

''Pomnoženo s godinama staža, to je ukupno 40 bodova koji se potom množe s koeficijentom 14. Mirovinom takvom korisniku iznosit će: 40X14=560 KM'', potvrdio je Drljača.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2018. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju uvodi bodovni sustav za obračun mirovina, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je danas izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta da će osiguranik s 40 godina staža, za svaku godinu dobivati po jedan bod, ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH. 

''Pomnoženo s godinama staža, to je ukupno 40 bodova koji se potom množe s koeficijentom 14. Mirovinom takvom korisniku iznosit će: 40X14=560 KM'', potvrdio je Drljača.

Govoreći o najbitnijim zakonskim rješenjima istakao je da su zadržana postojeća prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, a novi zakon predviđa i mehanizam zaštite najugroženiji kategorija kroz tzv. najnižu mirovinu i zagarantiranu mirovinu u dosadašnjem iznosu (326 i 434 KM), koji će se dalje usklađivati.

Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović kazao je da zakon nije savršen, ali da je on zadovoljan jer je povećana vrijednost općeg boda na 14 KM. Pozitivnim smatra i što su, dopunama Zakona o policijskim službenicima, ispunjeni uvjeti za umirovljenje policajaca te su uvažena stajališta da policijski službenici zbog specifičnosti posla dobiju adekvatno rješenje. 

Sugerirao je da se ispita mogućnost povećanja minimalnih mirovina.

''Klub Bošnjaka mišljenja je da se u što skorije vrijeme trebaju povećati minimalne penzije. Podržat ćemo predloženi novi zakon o PIO-u'', rekao je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Šef Kluba ostalih naroda Aner Žuljević upitao je resornog ministra Veska Drljaču za koliko će umirovljenika penzija biti povećana za pet, a za koliko deset posto, te koliko je umirovljenika za koje se tvrdi da imaju veću mirovinu od plaće.

''Uvećanje mirovina od 10 posto dobit će 42.000 penzionera, a za pet posto 38.700. To znači da će mirovine biti povećane za oko 20 posto ukupnog broja umirovljenika'', rekao je Drljača.

Navedeno se odnosi na član 140. kojim je propisana isplata mirovina korisnicima koji već ostvaruju pravo, propisano je povećanje zakonskog iznosa mirovina korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31.07.1998. godine za 10 posto te korisnicima koji su prava ostvarili od 31.07.1998. godine do 31.12.2007. godine za 5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close