Političari

Inzko: OHR je najbolje surađivao s Dodikom

''Nije tu bilo nekog velikog pritiska, recimo kada PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR-a, SNSD je glasao za'', rekao je Incko.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2021. u 08:07 Bljesak.info
Incko: Od svih političara u BiH, Milorad Dodik je najbolje sarađivao sa OHR-om

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH nije ispunila uvjete za zatvaranje OHR-a, a novi visoki predstavnik Christian Schmidt će u BiH doći kada to odluči Vijeće ministara izjavio je Valentin Inzko za BN televiziju.

Kazao je da je od svih političara u BiH ranije sa OHR-om najbolje surađivao Milorad Dodik.

''U prvih 12 godina OHR međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo obrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR-a'', rekao je Inzko.

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD službenik Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na suradnju sa NATO-om.

''Nije tu bilo nekog velikog pritiska, recimo kada PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR-a, SNSD je glasao za'', rekao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je istakao da mu je sam Dodik otkrio zašto je promijenio priču.

''Rekao mi je da je to učinio jer je lakše pobijediti na izborima sa pričom o suprotstavljanju međunarodnoj zajednici, nego pričom o ekonomiji i suradnji'', rekao je Inzko.

Dodao je da je razgovarao sa svojim nasljednikom Schmidtom i rekao mu da mu je prvi zadatak, kada dođe, da poradi na jačanju institucija i funkcioniranju države, prenosi Avaz.

''Pri tome ne mislim na centralizaciju, nego naprosto na funkcionalnost sustava. Vidite kakav je kaos sa cjepivima, koliko je ljudi iz BiH cijepljeno u Srbiji. Hvala vlastima Srbije što su to omogućili, ali je činjenica da BiH nije osigurala cjepiva za svoje građane'', rekao je Incko.

Dodao je da je Schmidtu poručio da mora raditi na vladavini prava.

''Ako ovdje ne uradi ništa drugo, ali ako učini da BiH postane država vladavine prava, puno će uraditi'', naveo je Incko.

Priznao je da on nije mnogo uradio na tom planu, ali je to obrazložio time što je on mandat visokog predstavnika u BiH preuzeo baš u vrijeme kada je međunarodna zajednica odlučila da odgovornost za sudbinu BiH treba da preuzmu domaći političari.

Kopirati
Drag cursor here to close