Situacija sa migrantima

Imamović pohvalio Radončića, a kritizirao Novalića

Pozivam premijera Novalića, da se iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine izdvoje sredstva za opremanje i popunjavanje dovoljnog broja pripadnika Državne granične službe.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom dislociranja migranata iz Tuzle u Blažuj koje je obavljeno u srijedu ujutro, tijekom dana je u prostorijama Gradske uprave Tuzla održana konferencija za medije, a prisutnim medijima i javnosti obratio se gradonačelnik Tuzle Jasmim Imamović.

On je kritike zbog aktualne situacije uputio članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, te federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ali i pohvale ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću. Zahvalnost je izrazio i Uredu za strance te službenicima policije MUP-a Tuzlanske županije.

"Zahvaljujem se građanima, da nije bilo strpljenja i povjerenja građana Tuzle, stavovi Gradske vlasti, kao odraz volje građana, ne bi bili ostvareni. Ministar Radončić je promijenio paradigmu i uvjerio sve da je naš osnovni posao zaštita prava građana Bosne i Hercegovine, te da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i kvaliteta života naših građana.

Da će se briga o migrantima kretati u granicama domaćih i međunarodnih propisa, te migranti neće moći boraviti gdje žele, nego gdje moraju, kada su već ilegalno došli. Svi moraju poštovati zakone ove države, pa i migranti.

Imajući u vidu i ozbiljnost epidemiološke situacije u vezi sa širenjem korona virusa i da je na snazi zabrana okupljanja, jer svako okupljanje većih grupa, a naročito priprema i distribucija hrane na otovrenom, ugrožava zdravlje velikog broja ljudi i dovodi nas u opasnost od epidemije širih razmjera.

Zato će nadležne inspekcije, na preporuku Kriznog stožera Grada Tuzle za obranu od korona virusa, donijeti naredbu o zabrani pripreme i distribucije hrane izvan za to registriranih objekata i drugih dozvoljenih mjesta.

Pozivam premijera Novalića, da se iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine izdvoje sredstva za opremanje i popunjavanje dovoljnog broja pripadnika Državne granične službe. Neka to učini procentualno, najmanje u iznosu koji je utvrdio grad Tuzla. Neka to preporuči svim županijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, svim gradovima i općinama u Federaciji, jer je Federacija najviše na udaru, a Novalić je premijer Federacije.

Premijer Federacije je došao u Tuzlu, nije se oko migrantske krize razgovarao sa legalno izabranim predstavnicima građana Tuzle, nego je u razgovoru koji je obavio sa grupom poslodavaca najavio gradnju migrantskog centra u Tuzli. Smatram da je na taj način pozvao milijune migranata iz Azije i Afrike da dođu u Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu", izjavio je Imamović.

Između ostalog gradonačelnik Tuzle je naglasio da je ilegalan prelazak granice krivično djelo i državni organi sigurnosti su dužni prekinuti taj lanac i oni su odgovorni što se mreža krijumčarenje nije prekinula do sada.

"Dok se sve države Europe bore da prežive migrantski val i zaštite svoje građane, dok Ministarstvo sigurnosti BiH i drugi organi BiH ulažu nadljudske napore da zaštite granice, premijer Federacije BiH svojom najavom, po mom mišljenju, poziva migrante, uz obrazloženje koje ima negativne konotacije prema Tuzli", naglašava gradonačelnik Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close