Neće moći

Gradsko vijeće i gradonačelnik Tuzle oštro protiv migrantskog centra

Ostalo je još da se, uz Mostar koji je odavno u političkoj krizi, ovakvom politikom blokiraju Sarajevo, Tuzla i Zenica, pa da Bosna i Hercegovina doživi potpunu blokadu života, rada i razvoja.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2019. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vezi sa odlukom Vlade Federacije BiH, da se vojarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara BiH za smještaj migranata, na prijedlog gradonačelnika Tuzle Jasmin Imamovića u ponedjeljak je održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, na kojoj je jednoglasno usvojen zaključak u vidu negativnog odgovora na Odluku Vlade Federacije BiH.

Nakon što je Gradsko vijeće Tuzle jednoglasno reklo 'NE' da se centar za migrante gradi na području Tuzle, premijer Tuzlanske županije dr. Denijal Tulumović (SDA) izlazi u javnost sa prijedlogom da se centar gradi u tuzlanskom naselju Bukinje.

"Premijer Tuzlanske županije Denijal Tulumović (SDA), bez obzira na jasnu i nedvosmislenu odluku Gradskog vijeća Tuzle, da ne želi gradnju migrantskog centra u Tuzli, usudio se predložiti da lokacija za migrantski centar bude u Bukinju. Ovaj put usred stambene i industrijske zone Tuzle, najveće industrijske zone u BiH, u kojem započinje gradnja Bloka 7, najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini!

Foto: Faktor / Migranti kod autobuske stanice u Tuzli

Može li Tulumović garantirati sigurnost Termoelektrane Tuzla? On je, po mom mišljenju, pokazao da migrantsku krizu želi iskoristiti kao oružje kojim će nauditi građanima Tuzle. Nije svjestan: ako destabilizira Tuzlu, time će destabilizirati Tuzlansku županiju i BiH. Ako ugrozi sigurnost Bloka 7 u TE Tuzla, ugrozio je stabilnost i sigurnost BiH. Mislim da je ovom izjavom pokazao da mu je važnije da naudi Tuzli, nego da sačuva stabilnost države i ipak pomogne migrantima. Tome se odlučno protivimo", navodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u pismu.

"Osim toga, SDA premijer Tulumović je izjavio da 'Vlada TŽ ima želju da pomogne migrantima, ali je to posao lokalnih gradskih vlasti'. To nije istina! Po Zakonu o strancima, prema članu 3. nadležni su: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Granična policija BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH i ostali policijski organi u BiH. Premijer je izrekao veliku neistinu i pokušao odgovornost Vlade TŽ prebaciti na ovaj grad.

Dakle, za nelegalan boravak stotinjak migranata na autobuskoj stanici, odgovorni su državni organi, ali i ostali policijski organi u BiH, tj. MUP TŽ, pa prema tome i Vlada TŽ.

  / Jasmin Imamović

Zbog složenosti i ozbiljnosti migrantske krize, dužan sam navesti i slijedeće:

Migrantima treba pomoći, ali ne na štetu građana Bosne i Hercegovine. Veoma veliki broj migranata izlazi iz Grčke koja je članica Europske unije. Masu migranata, oni koji se bave organiziranim ilegalnim krijumčarenjem migranata, provode kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, do Bosne i Hercegovine. Ovako masovne ilegalne prelaske granice BiH, ne može da spriječi Državna granična služba.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, prema riječima ministra sigurnosti BiH, gospodina Mektića, ne dopušta Oružanim snagama BiH da pomognu Državnoj graničnoj službi, niti dopušta pripadnicima MUP-a Federacije BiH, da pomognu u sprječavanju masovnog ilegalnog prelaska granice BiH.

MUP RS dopušta migrantima da dođu do prostora Federacije BiH i oni svakodnevno ulaze na prostor Tuzlanske županije, odakle odlaze u Bihać i Unsko-sansku županiju, Sarajevo i druga mjesta, koja nisu pod političkom kontrolom Milorada Dodika i Dragana Čovića. Neki migranti se zadržavaju i u Tuzli.

Dakle, iz Grčke, zemlje Europske unije migranti dolaze samo u dio BiH, a zatim im Hrvatska, kao članica Europske unije, štiteći svoje granice, ne dopušta da izađu iz Bosne i Hercegovine", navodi Imamović u svojoj reakciji.

Foto: Radio Sarajevo / Migranti kod autobuske stanice u Tuzli

"Mislim da Dodik, migrantsku krizu koristi kao alat za destabilizaciju BiH. Bihać i još neki gradovi USŽ, potpuno su blokirani. Ostalo je još da se, uz Mostar koji je odavno u političkoj krizi, ovakvom politikom blokiraju Sarajevo, Tuzla i Zenica, pa da Bosna i Hercegovina doživi potpunu blokadu života, rada i razvoja.

Nadu budi izaslanstvo njemačkog Bundestaga, koje je kritizirala Dodikovu zabranu adekvatne zaštite državne granice BiH. Danas se svaki građanin Bosne i Hercegovine i Tuzle, boji da ne doživi sudbinu građana Bihaća. Zato su zaključci svih gradova, kao i Kantona Sarajevo, skoro identični.

Svi se slažemo oko toga da treba pomoći migrantima, ali ne na način da se time ugroze osnovna prava, slobode i sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Nadležni državni organi trebaju preuzeti odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije sa nižim nivoima vlasti, moraju zatvoriti granice, moraju procesuirati krijumčare ljudima.

Smatram da je najbolje rješenje rasporediti migrante u više migrantskih centara kapaciteta do 200 ljudi, u oba entiteta i Distriktu, i to na nenaseljenim lokacijama, kako bi lokalno stanovništvo nastavilo normalan život, a migratima bila pružena odgovarajuća briga u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom", navodi se u reakciji gradonačelnika Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close