Jačanje vladavine zakona

Europska komisija pokreće temeljitu analizu stanja u pravosuđu BiH

Hahn je najavio kako EK stoga u BiH šalje umirovljenog njemačkog suca Priebea, pravnika s velikim iskustvom, kako bi analizirao stanje u BiH i predložio mjere za jačanje vladavine zakona.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2019. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija pokrenula je inicijativu kako bi temeljito istražila vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i s takvim ciljem poslala je u tu zemlju istaknutog njemačkog pravnog stručnjaka Reinharda Priebea koji je već doputovao u Sarajevo, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta Delegacije EU u BiH.

"Vladavina prava je ključna u procesu proširenja i u središtu je pripreme mišljenja Europske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU. U tom kontekstu Europska komisija danas pokreće novu inicijativu za praćenje cijelog sustava vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova", stoji u priopćenju Delegacije.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn upozorio je, tijekom posjeta Sarajevu prošlog tjedna, na brojne slabosti pravosuđa u BiH, a kao na drastične primjere ukazao na nerazjašnjene smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića i Sarajlije Dženana Memića, s čijim se roditeljima i sastao.

Dragičević je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku 2018., a istraga o tome još traje. Dženan Memić smrtno je pak stradao u Sarajevu još 2016. i ni taj slučaj nije dobio pravosudni epilog, a optužnica koju je podignulo tužiteljstvo Sarajevske županije pala je na sudu jer nije bila potkrijepljena nikakvim uvjerljivim dokazima.

Glavna županijska tužiteljica Dalida Burzić nije snosila nikakvu odgovornost te je čak nakon toga promaknuta u sutkinju Suda BiH.

Roditelji obojice mladića vjeruju kako su njihovi sinovi ubijeni, a da policija i pravosuđe pokušavaju zaštiti počinitelje i nalogodavce.

Hahn je najavio kako EK stoga u BiH šalje umirovljenog njemačkog suca Priebea, pravnika s velikim iskustvom, kako bi analizirao stanje u BiH i predložio mjere za jačanje vladavine zakona.

Priebe je sličan posao ranije za EU obavio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Pravni stručnjak EK već ovog tjedna počinje s analizom rada pravosudnih tijela BiH 

Delegacija EU priopćila je kako će njihovi napori sada biti usmjereni na praćenje i procjenu učinkovite provedbe pravosudnih i zakonskih reformi te na jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa.  

Planirano je da analiza traje do kraja studenog 2019. godine.

"Reinhard Priebe, bivši direktor u Europskoj komisiji i iskusni stručnjak u području vladavine prava će predvoditi ovu inicijativu i dati EK, vlastima u BiH i javnosti svoje mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH", najavila je Delegacija EU.

Priebe ovog tjedna počinje prikupljati činjenice o stanju na terenu, a uz predstavnike vlasti i pravosudnih tijela te policijskih agencija sastat će se i s predstavnicima civilnog društva, prenosi Hina.

Nakon toga uslijedit će aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provedbu ranijih preporuka EU u vezi s borbom protiv teških oblika kriminala i stručne analize (peer review) sa agencijama za provedbu zakona.

Priebeovo izvješće i preporuke bit će predstavljene i Pododboru za pravosuđe, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU potkraj godine.

Sudac Perić: zadnja prilika za spas ugleda pravosuđa BiH

Uoči Priebeova dolaska u BiH sudac Suda BiH Branko Perić upozorio je kako je to možda posljednja prilika da se spasi ugled pravosuđa BiH, ali i Europske komisije koja predugo tolerira bezakonje i samovolju u bosanskohercegvačkom pravosuđu.

U kolumni za banjolučke "Nezavisne novine" napisao je kako su slučajevi Dragičević i Memić zapravo konačno kompromitirali cjelokupno pravosuđe u BiH, ali i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), na čijem je čelu Milan Tegeltija, čovjek od povjerenja Milorada Dodika. VSTV proteklih godina nije učinilo ništa kako bi rješavanje ovih slučajeva, koji su duboko uzdrmali BiH, pomaknulo s mrtve točke.

"Šutnja VSTS-a o slučajevima Davida Dragičevića i Dženana Memića je teško kompromitiralo državu BiH, njeno pravosuđe i VSTS kao instituciju. Njihovo razjašnjenje će, po svemu sudeći, biti uvjet napretka BiH u pregovorima s EU. Za tu tešku sramotu, prije svih, odgovoran je predsjednik Tegeltija. Nije nikakvo objašnjenje da svuda u svijetu postoje nerazjašnjeni slučajevi. Problem je što naše pravosuđe nije razriješilo ni uzroke smrti nesretnih mladića. Pa čak ni to ne mora biti glavni problem. Najveći problem je što javnost još ne zna što je i kako u tužiteljstvima rađeno na otkrivanju uzroka smrti i ubojica, je li istraga vođena sukladno zakonu i je li bilo zloporaba i kršenja zakona. Ako je šutnja o tome 'odbrana zakonitosti i zakona', kako je to Tegeltija objašnjavao, onda Reinhard Priebe ne treba gubiti vrijeme i dolaziti u BiH. Može izvješće o pravosuđu u BiH napisati u Bruxellesu na temelju Tegeltijinih pojašnjenja", zaključio je sudac Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close