Unutarnja pitanja BiH

Džaferović kritizirao hrvatsku predsjednicu

Tumačenje Džaferovića je kako status Hrvatske "kao strane" u Daytonskom sporazumu ne daje njenim dužnosnicima pravo da utječu na donošenje i sadržaj odluka u BiH
Vijesti / Politika | 26. 09. 2018. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u srijedu se pridružio kritikama na račun hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zbog njezinih izjava kojima upozorava na stanje u BiH.

Nakon što su to već učinili kandidat Demokratske fronte (DF) za hrvatskog člana u državnom vrhu Željko Komšić te kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović, posebnom izjavom oglasio se i Džaferović.

"Kolinda Grabar Kitarović ponovo gubi vrijeme i diplomatski kredibilitet Republike Hrvatske delegiranjem unutarnjih pitanja BiH na dnevni red sastanaka s međunarodnim dužnosnicima, a naročito lobiranjem za partikularne političke interese vezane za izborno zakonodavstvo", izjavio je Džaferović reagirajući na izjave hrvatske predsjednice, dane nakon brojnih susreta s inozemnim državnicima koje je imala u New Yorku i u kojima je upozoravala na nestabilnost stanja u BiH te ukazala na nužnost izmjene izbornog zakonodavstva.

Tumačenje Džaferovića, koji ima realne izglede biti izabran za člana Predsjedništva BiH na izborima 7. listopada, je kako status Hrvatske "kao strane" u Daytonskom sporazumu ne daje njenim dužnosnicima pravo da utječu na donošenje i sadržaj odluka u BiH. "Zato, neka se konačno prestanu miješati u unutarnja pitanja BiH", kazao je Džaferović.

Odbacio je mogućnost prihvaćanja bilo kakvih rješenja koja bi vodila ka novim podjelama unutar BiH na etničkoj osnovi i oduzimanju prava građana da biraju i budu birani te je poručio kako BiH od svih partnera na europskom putu očekuje prije svega potporu u pronalaženju rješenja koja u potpunosti odgovaraju vrijednostima na kojima je utemeljena Europska unija, poput ljudskih prava, nediskriminacije i jednakog biračkog prava.

Kopirati
Drag cursor here to close