Derogirano biračko pravo

Dujo: Uskoplje moramo obraniti od SIP-a

U nedjelju će se u 12 sati na Lebinom trgu u Uskoplju odžati mirni skup. Kako se navodi u pozivu, sugrađani Gornjeg Vakufa - Uskoplja pozvani su da ponesu svijeće u znak smrti demokracije.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2020. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Država u kojoj tehničko tijelo za provedbu izbora odlučuje o temeljnim građanskim pravima ili konkretno o biračkom pravu, ne može dobiti pozitivnu ocjenu demokratskog uređenja. Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučuje o izbornim pobjednicima derogira biračko pravo te svoju ulogu krojača izbornih rezultata manifestira kroz sve izbore", riječi su Stjepana Duje za Artinfo, novoizabranog načelnika Novog Travnika, nakon određenih špekulacija da nedostaje "vreća" dopisnih listića odnosno slavlja u općini Gornji Vakuf-Uskoplje od strane SDA, iako rezultati još nikako nisu službeni, a očito ni brojanje završeno.

Mala razlika između Seada Čauševića te kandidata HNS-a Dražena Matišića ponovno je medijsku pažnju okrenula ka ovoj srednjobosanskoj općini.

Naime, upravo je Dujo prije četiri godine na vlastitoj koži osjetio nerijetko neprincipijelan rad SIP-a koji mu je tada onemogućio pobjedu, odnosno fer utakmicu te odbio prebrojati preostalih 160 dopisnih glasova iako je razlika u tom trenutku bila 112 u koristi tadašnjeg načelnika Refika Lende.

Slično bi se, sve su prilike, moglo dogoditi i u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

"HDZ BIH u Središnjoj Bosni je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, između ostaloga osvojili smo i jedno više načelničko mjesto, Novi Travnik. Međutim, itekako osnovano smo očekivali pobjedu i u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Jako smo razočarani procesom koji se vodio oko dopisnog glasovanja. Javno je bio dostupan broj odobrenih registriranih birača putem pošte (oko 1600 za ovu općinu). U trenutku brojanja, kada je naš kandidat Dražen Matišić smanjio razliku na svega 130 glasova, prestalo je brojanje ostale pošte i imamo opravdane sumnje da je izvršena izborna krađa”, kazao je Vidović te dodao da je cijeli ovaj proces dopisnog glasanja bio krajnje netransparentan. Oštećeni su ne samo kandidati, nego i brojni građani koji žive u inozemstvu, koji su željeli ostvariti svoje izborno pravo, a koji ili nisu dobili glasačke materijale ili njihovi glasovi nisu uopće prebrojani.

"Ovo je nečuveno, pogotovo kada se sjetimo da je slična situacija prije četiri godine bila s Novim Travnikom. Tko je taj stručnjak koji odlučuje koja je pošta ispravna, a koja ne. No mi idemo dalje, ako treba sve do Ustavnog suda. Pozivam Središnje izborno povjerenstvo da objasni situaciju, da objave glasove koji nisu ispravni i razloge odbacivanja istih. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti” zaključio je za HMS Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna.

U nedjelju će se u 12 sati na Lebinom trgu u Uskoplju odžati mirni skup. Kako se navodi u pozivu, sugrađani Gornjeg Vakufa - Uskoplja pozvani su da ponesu svijeće u znak smrti demokracije.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije u Gornjem Vakufu-Uskoplju je slavila još prije dva dana kada rezultati nisu bili utvrđeni, a kamoli službeno objavljeni i kada je brojanje još uvelike trajalo. U tom trenutku, Dražen Matišić, kandidat HNS-a BiH, zaostajao je za aktualnim načelnikom Seadom Čauševićem svega 130 glasova. Broj prebrojane i upisane pošte (dopisnih glasova) nije se poklapao s ukupnim brojem prijavljenih glasova iz inozemstva što znači da istih itekako nedostaje ili da su mahom odbijeni čak i nakon žalbenog procesa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close