Bh. komplikacije

Dok Sarajevo nabavlja cjepivo, ostali čekaju

U opticaju su četiri potencijalna cjepiva, ali i dalje nema odgovora koja od njih će biti uvezena u Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2021. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) dobio je u ponedjeljak 18. siječnja zaključak Vlade KS kojim ga obavezuje da pokrene proceduru nabavke cjepiva protiv COVIDA-19 u vrijednosti 2.000.000 konvertibilnih maraka (oko milijun eura).

Nakon što su primili zahtjev Vlade, kako je za Radio Slobodna Europa (RSE) rekao direktor ovog Zavoda Sakib Katana, tražit će mišljenje od Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine (BiH), koji postupak nabavke će se primijeniti u ovom slučaju, imajući u vidu hitnost, kao i specifičnost predmeta nabavke i dobavljača.

Bit će, kako je naveo, upućen i dopis prema proizvođačima i veledrogerijama kako bi se ispitalo tržište u skladu s javnim nabavkama.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset u Federaciji BiH, u petak 16. siječnja je donijela odluku da u okviru zakonskih mogućnosti samostalno krene u nabavku cjepiva.

Bosanci i Hercegovci za sada mogu računati samo na cjepiva iz programa COVAX-s koje su naručene preko državnog Ministarstva civilnih poslova, i za koje se ne zna kada će stići, te na rusko cjepivo čiju je nabavku inicirao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Premijer KS Edin Forto za RSE kaže, kako imaju iskustvo s nefunkcioniranjem državne vlasti, te da kantoni mogu da krenu u samostalnu nabavku cjepiva.

“Ne bi bio prvi put da državna vlast kasni. Svjesni smo toga da Vijeće ministara ne funkcionira najbolje. Tko god prvi dođe do cjepiva, super je, samo da dođu do građana. Prioritetno je da cjepiva dođu ovdje, svejedno je tko ih nabavlja”, dodaje on.

Čeka se mišljenje Agencije za javne nabavke

U Vladi Kantona Sarajevo, čekaju mišljenje Agencije za javne nabavke o tome kakav će proces nabavke cjepiva biti, hoće li u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama biti riječ o pregovaračkom postupku ili javnom pozivu.

“Moramo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama propisati proces pomoću kojeg možemo doći do tih cjepiva, a Zakon o javnim nabavkama predviđa i hitne nabavke i izuzimanje u određenim slučajevima”, podsjeća Forto.

Da bi neko cjepivo, pa i ono protiv COVID-a 19, bilo stavljeno u promet u Bosni i Hercegovini (BiH), neophodno je da je odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Prema njegovom mišljenju, ključno je da cjepiva dođu što prije u BiH.

“Da možemo otvoriti naše institucije, škole, da zaštitimo naše zdravstvene radnike, najstarije, najugroženije i da možemo otvoriti ekonomiju. Da nam ljetna sezona ne promakne” objašnjava i podsjeća na iskustvo Izraela koji, kako kaže, plaća i duplu cijenu samo da bi dobio što više cjepiva.

U drugim kantonima ne razmišljaju o samostalnoj nabavci cjepiva

U ostalim kantonima, ali ni s nivoa Federacije BiH, za sada se ne razmišlja o samostalnoj nabavci cjepiva.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog županije su potvrdili za RSE da Ministarstvo zdravstva tog kantona nije sudjelovalo u razgovorima oko nabavke cjepiva i da 'za sada ne planiraju da u proces nabavke idu samostalno'.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene narudžbe putem dva mehanizma za cjepiva protiv korona virusa.

Ni u Hercegbosanskoj županiji, za sada nije poduzeto ništa kada je riječ o nabavci, niti se razmišljalo o nabavci cjepiva direktno, budući da je tek nedavno imenovana vlada tog kantona, potvrdio je za RSE Milan Mihaljević, pomoćnik ministra zdravstva, socijalne skrbi i prognanih ove županije.

Ministar zdravlja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić za RSE kaže kako se problem cijepljenja rješava na državnom nivou.

„Problem cijepljenja, znači problem države i brojne su nedoumice tu, od dobivanja dozvole od Agencije za lijekove, do prijema i skladištenja. Jer ako mi u ZDK cijepimo ljude, a u KS ili Tuzli ili u RS ne cijepe, nismo uradili ništa“, kaže on.

Jupović dodaje kako je Zakon o javnim nabavkama BiH toliko složen i limitirajući, da bi kantonima trebalo najmanje tri do četiri mjeseca da nabave cjepiva, te da se zbog toga skoro nitko ni ne odlučuje da krene samostalno u nabavku cjepiva.

Kompiclirana procedura javnih nabavki?

Zakon o javnim nabavkama BiH u članu 4. predviđa da ugovorni organ može biti svaka institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, Brčko Distriktu, na nivou kantona, grada ili općine.

To znači da svaka institucija vlasti s bilo kojeg nivoa u BiH može biti ugovorni organ koji može provoditi postupak javne nabavke. U slučaju Kantona Sarajevo i nabavke cjepiva to će biti Zavod zdravstvenog osiguranja KS, koji ima oko million eura budžetskog novca, s pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv korona virusa.

Zbog, kako tvrde, kompliciranih procedura u sistemu javnih nabavki, zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su u posljednjem kvartalu 2020. godine uputili u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Raniji prijedlog iz lipnja mjeseca 2020. godine nije dobio 'zeleno svjetlo' Ustavnopravne komisije Parlamentarne skupštine BiH.

„Bosna i Hercegovina treba pod hitno unaprijediti sistem javnih nabavki, te apeliramo još jedanput na Ustavnopravnu komisiju da prijedlog Zakona o javnim nabavkama BiH ne blokira u komisijskoj fazi, te da zastupnicima u Parlamentu BiH omogući diskusiju i izjašnjavanje o prijedlogu i eventualno amandmansko djelovanje“, navode iz Kluba zastupnika DF.

Dženan Đonlagić, šef Kluba Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) kaže za RSE kako postojeći zakon o javnim nabavkama ima 'dosta kompliciranu proceduru i uzima puno vremena'.

Prema tom zakonu entitetske vlade i resorna ministarstva zdravstva i ministarstvo zdravstva Brčko distrikta morali bi prenijeti ovlaštenja na Vijeće ministara BiH da krene u direktno pregovaranje s dobavljačima za cjepivo protiv COVID-19.

„Cijenimo da bi novim izmjenama zakona to pitanje se trebalo riješiti tako da se definira izuzeće po tom pitanju, s obzirom na to da se radi o predmetnoj nabaci od općeg interesa i tiče se zdravlja građana BiH i zato apeliramo da, ako je problem da taj zakon predloži DF, neka isti prijedlog preuzme Vijeće ministara i izmijeni ga i dopuni. Vrijeme nije saveznik BiH s obzirom na to da je i regija, Europa i svijet su svi u procesu imunizacije, a BiH ne“, kaže Đonlagić.

U ožujku 2020. godine Agencija za javne nabavke BiH je priopćila da u situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabavke, ali, ipak, postoji dovoljno vremena, može se koristiti pregovarački postupak, bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

U Ministarstvu civilnih poslova ne znaju kada će cjepivo stići u BiH

Kako BiH nema državno ministarstvo zdravstva, posao oko nabavke cjepiva preuzelo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje ima Sektor za zdravstvo, pa je u septembru potpisan ugovor za nabavku 1.232.000 doza cjepiva putem COVAX mehanizma.

U ovom Ministarstvu za RSE kažu da je BiH kada je riječ o nabavci cjepiva u okviru COVAX mehanizma, ispunila sve obaveze u skladu s dinamikom koja je od države zahtijevana, no da nemaju zvanične potvrde kada će točno cjepivo biti isporučeno.

„O datumu i načinu isporuke cjepiva očekujemo da uskoro budemo informirani, jer plan isporuke ne pravi Ministarstvo civilnih poslova“, navodi se u pisanom odgovoru iz Ministarstva.

U opticaju su četiri potencijalna cjepiva, ali i dalje nema odgovora koja od njih će biti uvezena u Bosnu i Hercegovinu.

Dodaju kako su u stalnoj komunikaciji i s predstavnicima Europske unije (EU) u vezi s nabavkom cjepiva, te da je nerealno očekivati da BiH cjepiva dobije prije drugih zemalja članica EU.

„Ono što je izvjesno jeste da se Bosna i Hercegovina na vrijeme prijavila za cjepivo. Temeljem povratne informacije iz EU koje dobivamo iz Europske unije očekujemo da ćemo u okviru tog mehanizma dobiti tražene količine kada BiH bude na redu za isporuku“, navodi se u pisanom dopisu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nadležne institucije u entitetima i Brčko distriktu, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, provode aktivnosti kako bi bili spremni za prihvat cjepiva u trenutku kada to COVAX i EU to zatraže.

U Ministarstvu civilnih poslova kažu kako apsolutno ne stoji konstatacija da će BiH posljednja dobiti cjepivo, nego jednakopravno, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su u programu nabavke kroz COVAX i EU.

„Nijedna zemlja koja sudjeluje u okviru COVAX instrumenta nije do sada izvršila nabavku cjepiva, tako da BiH nije niti prva koja će dobiti cjepiva, ali zasigurno ne bi trebala biti posljednja, jer to jamči EU“, dodaju u odgovoru.

Tvrde i kako je BiH među prvim zemljama uplatila cjelokupan iznos za naručenu količinu, te da očekuju da će BiH u najskorije vrijeme zajedno sa drugim državama sudionicama dobiti informacije o raspoloživim količinama cjepiva za nabavku.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH rekli su kako je, u ime zdravstvenih institucija, iskazana potrebe za nabavkom dodatnih 892.000 doza cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close