O dijelu autoceste

Dodik iz Beograda: Najlakše je graditi preko zemlje mostarskih Srba

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima je najviše srpskih povratnika, apeliraju da planirana trasa autoceste ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja
Vijesti / Politika | 24. 04. 2019. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će razgovarati sa Srbima povratnicima u Mostaru koji su najavili da će zatražiti njegovu pomoć zbog trase nove autoceste jer, prema planu usvojenom u parlamentu Federacije BiH, ta cesta treba preći preko njihovih imanja.

"Razgovarat ću onoliko koliko ja mogu da utičem sa nivoa Predsjedništva. To je, morate da znate, veoma malo, ali mogu da skrenem javnu pažnju na tu priču i da vidim je li uopće moguće razmišljati o nečem drugom", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa Njegovom svetošću patrijarhom Irinejom u srijedu u Beogradu.

On je ukazao da se ova odluka o trasi iznenada dogodila, jer su na dnevnom redu bile neke sasvim druge trase. "Odjednom je to prebačeno na tu trasu, tako da se preventivno veoma teško moglo djelovati. Razgovarat ću i sa Srbima iz Mostara, da vidim na koji način bi to mogli zajedno uraditi", rekao je Dodik.

On je istaknuo da je upoznat sa ovim problemom, kao i sa činjenicom da Srbi iznenadno pozicioniranje trase preko svojih imanja doživljavaju kao potez uperen isključivo protiv njih, prenosi Srna.

"Želim kazati da se dugo vremena vodi debata gdje će ići trasa i stalno je bio problem između hrvatske i bošnjačke zajednice na tom prostoru. Očigledno je da se opredijelilo za to jer im je nekako najlakše da se neka vrsta štete napravi Srbima", rekao je Dodik.

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima je najviše srpskih povratnika, apeliraju da planirana trasa autoceste ne ide kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja jer će nanijeti nesagledivu štetu i prijeti ponovnom iseljavanju Srba sa svojih ognjišta.

Oni traže da se trasa autoceste izmjesti tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana - na brda iznad Mostara jer tvrde da je trasa usvojena mimo zakona i ucrtana preko aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close