Tvrdi dugoročno

Dodik: Treći je rješenje, ali Bošnjaci ni čut'

''Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo. Međutim, to nije intencija Bošnjaka'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 30. 07. 2018. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) u intervjuu za srpski Telegraf rekao je kako podržava ideju trećeg entiteta.

''Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo. Međutim, to nije intencija Bošnjaka'', rekao je Dodik.

On dodaje kako Bošnjaci nastoje da ''identitetski unište Hrvate, čak i njihovu pomisao na teritorijalnu organizaciju entiteta, koji se zvao Herceg Bosna, kako bi poslije krenuo obračun sa Srbima i našom Republikom i našim identitetom. Ja to razumijem, netko to ne razumije. Kod Bošnjaka je bazična postavka u politici 'nas ima više, mi se više rađamo, pripada budućnost nama, treba samo da izdržimo'. Zato nema nikakvog dogovora'', rekao je Dodik.

Dodik je, kako piše Telegraf, rekao kako je potrebno raditi na sprječavanju procesa majorizacije.

''Ja nisam ovde nikakva navijačka pozicija, već sa Čovićem imam odličnu suradnju i razumjevaniju. Mislimo da treba spriječiti proces majorizacije koji se masovno primjenjuje nad Hrvatima i svuda gdje može nad Srbima. Pogotovo u Federaciji'', rekao je Dodik.

"Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena. To govori kako i koliko oni uvažavaju Srbe. Tamo imamo sada dva zastupnika SNSD-a i četiri Srbina koji su pripadnici SDA, Alijine stranke ili SDP-a, bivše Lagumdžijine partije ili neke druge muslimanske partije. Oni su obično supružnici u mješovitim brakovima i to odlučuje njihove političke stavove.

Vi danas imate situaciju potpune majorizacije Srba u Federaciji. Majoriziraju se sada i Hrvati. Naravno da su i Hrvati ponegdje majorizirali Srbe i to nije sporno. Ali je dominantan problem je majorizacija koja je potaknuta u okviru neke velike priče međunarodnog faktora, od strane Zapada, koja daje krila Muslimanima", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close