Kina čekala 100 godina

Dodik: Podrška Kini da sačuva suverenitet u Hong Kongu

"Uvjeren sam da će Kina umjeti da zaštiti svoje interese i da će situacija u Hong Kongu biti normalizirana, jer je Kina strpljivo čekala 100 godina da vrati suverenitet nad Hong Kongom", kaže Dodik
Vijesti / Politika | 31. 08. 2019. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu da u potpunosti razumije i podržava Kinu u naporima da održi mir i stabilnost u Hong Kongu, pri tom koristeći sredstva koja koriste sve druge države svijeta u zaštiti stabilnosti i teritorijalnog integriteta države.

Dodik je istaknuo da je razumljivo da jedna ekonomska supersila, kakva je Kina, ne može dozvoliti destabilizaciju na svojoj teritoriji, jer ona ugrožava i ekonomski prosperitet.

"Uvjeren sam da će Kina umjeti da zaštiti svoje interese i da će situacija u Hong Kongu biti normalizirana, jer je Kina strpljivo čekala 100 godina da vrati suverenitet nad Hong Kongom i njeno nesumnjivo pravo je, da taj suverenitet sada i sačuva", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prosvjedi u Hong Kongu su počeli prije 13 tjedana i to zbog planova koji su kasnije zamrznuti, a tiču se mogućnosti ekstradicije iz Hong Konga u kopnenu Kinu.

Prvobitni razlog prosvjeda skinut je s dnevnog reda i prestao je da bude razlog, ali su demonstranti i dalje bili na ulicama iznoseći šire zahtjeve - direktne izbore, raspuštanje parlamenta Hong Konga i istragu policijske brutalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close