Prijedlog

Čović i Komšić bi mogli biti zajedno u Predsjedništvu BiH?

"Bilo bi zanimljivo da Bošnjaci legitimno izaberu Željka Komšića kao svog legitimnog predstavnika, a Hrvati Dragana Čovića. Vrijeme je pred nama vidjet ćemo što će biti", poručio je Konaković.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2021. u 16:19 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka opozicijskih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovine s međunarodnim dužnosnicima u rezidenciji američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde istaknuo je da bezrezervno podržavaju brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava i o tome nitko nema dilemu.

Situacija je malo atipična ali raditi se mora, istakao je Konaković.

“Čini mi se da su malo dinamizirani ovi razgovori, vidimo to i po sastancima u različitim institucijama da HDZ, SNSD i SDA vode dinamične pregovore s međunarodnom zajednicom u kojima u nekim dijelovima eventualnih izmjena Ustava mora sudjelovati i opozicija i to je zapravo nekakva uloga ljudi koji su danas bili na sastanku. Ono što je bilo važno da čujemo iz prve ruke, jer prema izjavama Bakira Izetbegovića nikako ne možete shvatiti što se tamo događa. On svakih 15 dana promijeni svoj stav o nekoj vrsti mogućih izmjena Izbornog zakona, nekad je za direktan, nekad za indirektan, nekada ni za jedan pa je bilo vrijeme da čujemo da li postoji neka agenda što je konačan cilj i plan. Mogu reći jednu važnu informaciju da bezrezervno podržavamo brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava i o tome nitko nema dilemu. To je samo onaj dio procesa u kojem bi opozicija trebala sudjelovati, ostalo su tehnike u kojima bi vladajuća izborna struktura trebala ponuditi rješenje novog Izbornog zakona”, rekao je Konaković za N1.

Naglasio je da su se možda određeni pomaci dogoditi i da se iskristalisalo što je to nemoguće.

"Čini mi se da su asimetrična rješenja nemoguća, da većina aktera s ove strane barem političke scene nisu za indirektan izbor u Parlamentu, a direktan u Republici Srpskoj. Tako da mi se čini da to nije realna opcija i da se bliže konceptu izbora direktnog članova Predsjedništva", dodao je.

Istaknuo je da su vjerojatno puste želje Dragana Čovića da budu dvije izborne jedinice bez brisanja etničkog prefiksa.

"Ako ipak izbrišete etničke prefikse i kažete da su neke dvije izborne jedinice u FBiH koje apsolutno ne mogu imati nikakve obrise trećeg entiteta i to je nešto čemu se mi suprotstavljamo, to bi onda značilo da bismo mogli imati Komšića i Čovića u Predsjedništvu BiH. Zamislite taj scenarij i u tom bi slučaju svi kandidati i u RS i FBiH mogli biti svi njeni građani. Bilo bi zanimljivo da Bošnjaci legitimno izaberu Željka Komšića kao svog legitimnog predstavnika, a Hrvati Dragana Čovića. Vrijeme je pred nama vidjet ćemo što će biti”" poručio je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close