Uhvatiti priključak

Čović: Predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU šansa da BiH sustigne Sj. Makedoniju i Albaniju

Komentirajući odnose između BiH i Hrvatske, Čović je ustvrdio da oni zapravo nisu toliko loši kako se to može zaključiti promatrajući izjave pojedinaca koji, kako je istaknuo, ne predstavljaju stajališta BiH kao države.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2019. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavanje Hrvatske Vijećem Europske unije iduće godine velika je prilika i za Bosnu i Hercegovinu da ubrza svoj put ka europskim integracijama, što se ne bi smjelo propustiti, no sve ovisi o tome hoće li BiH do kraja godine dobiti novu vlast koja će funkcionirati, ocijenio je u srijedu predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

"Predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU je iznimna šansa za BiH", kazao je Čović novinarima u Sarajevu dodajući kako Hrvatska ima mogućnost intenzivnije se baviti Bosnom i Hercegovinom u tom razdoblju, a s ciljem da ona "uhvati priključak" sa Sjevernom Makdonijom i Albanijom i dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Čović je upozorio kako to ipak neće biti moguće bez nove vlasti u BiH, na što se čeka već duže od godinu dana, te se založio za trenutačnu uspostavu Vijeća ministara i to bez ikakvih uvjetovanja, čime je zapravo poručio kako ne podupire inzistiranje Stranke demokratske akcije (SDA) da izgledni srpski partner u vlasti, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, prije toga preuzme obvezu da će poduprijeti provedbu reformi čiji je cilj približavanje članstvu u NATO-u.

Uvjet SDA za uspostavu Vijeća ministara je pristanak Dodikova SNSD-a na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), no Čović je u srijedu potvrdio kako on ne dijeli takvo stajalište.

"Ni u jednom dokumentu nemamo obvezu uvjetovati bilo čim pa ni ANP-om uspostavu Vijeća ministara BiH", kazao je Čović.

Komentirajući odnose između BiH i Hrvatske, Čović je ustvrdio da oni zapravo nisu toliko loši kako se to može zaključiti promatrajući izjave pojedinaca koji, kako je istaknuo, ne predstavljaju stajališta BiH kao države, prenosi Hina.

"Pojedinačna i stranačka istupanja nisu stajalište BiH", kazao je Čović, dodajući kako su stvarni problemi u odnosima dvije države samo pitanje granica, gradnje odlagališta nuklarnog otpada na Trgovskoj gori i raspolaganja imovinom, a sve to, njegovo je stajalište, može se riješiti u korektnoj komunikaciji tijela vlasti dvije države.

Kopirati
Drag cursor here to close