Izborni zakon

Čolak nije optimist, Softić blagi, a Finci misli da je korak unazad

Postoji blagi optimizam u vezi donošenja nekih rješenja koja se tiču izmjena Izbornog zakona, ali nije sigurno da će se to dogoditi prije izbora u listopadu.
Vijesti / Politika | 02. 04. 2018. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas u Sarajevu da još uvijek očekuje da je moguće u preostalom vremenu napraviti izmjene Izbornog zakona BiH.

"Imamo malo više od mjesec dana, ali moram biti iskren, nisam previše optimist, s obzirom na to da je prošlo previše vremena, a to se nije napravilo", kazao je Čolak novinarima.

Dodao je da još uvijek postoje šanse.

"Ono što bismo morali svi napraviti, kad kažem svi onda mislim na sve sudionike koji sudjeluju u donošenju odluka, prije svega u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali uvažavajući odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Bez toga sigurno neće ići", smatra Čolak.

Upitan da li ima konkretnih razgovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, odgovorio je da, prema njegovim saznanjima, u posljednje vrijeme predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju pojedinačno sa strankama razgovarati, a "poslije toga vjerojatno se očekuje jedan zajednički sastanak na kome bi se to i definiralo"

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Zakona o kaznenom postupku, Čolak je kazao da taj zakon treba promijeniti.

"Mislim da se neće ništa dramatično dogoditi, s obzirom na to da odredbe koje jesu još uvijek vrijede. Prošlo je previše vremena, a to nismo napravili i u vremenu koje je pred nama ipak očekujem da će se to napraviti", kazao je Čolak.

Upitan da prokomentira činjenicu da je Ustavni sud zatražio mišljenje OHR-a kada je riječ o apelaciji Borjane Krišto, Čolak je kazao da ne može ulaziti u to što Ustavni sud vjerojatno želi pribaviti njihovo mišljenje.

"Mada, ako mene pitate za OHR, mislim da su oni zaista napravili puno toga što nije dobro i puno toga što sad Ustavni sud mora ispravljati. Ali oni su se odlučili na to i to je njihovo pravo", naveo je Čolak.

Kaže da očekuje da se ta odluka Ustavnog suda donese što je moguće prije.

"Ne znam kad će biti naredno zasjedanje, jer oni očigledno ovu odluku žele donijeti na plenarnom zasjedanju, znači kad su prisutni svi suci Ustavnog suda", kazao je Čolak.

Softić: Blagi optimizam u vezi  rješenja pitanja Izbornog zakona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić kazao je danas novinarima u Sarajevu da postoji blagi optimizam u vezi donošenja nekih rješenja koja se tiču izmjena Izbornog zakona, ali da nije siguran da će se to dogoditi prije izbora u listopadu.

Napomenuo je da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kontaktira s međunarodnom zajednicom te da se razgovorima pokušava doći do nekih kompromisnih rješenja.

Iako je mišljenja da postoji optimizam, Softić ističe da je u prošloj godini bespotrebno mnogo vremena izgubljeno zbog zakona u parlamentarnoj proceduri.

Naglasio je da sve političke faktore određuje blizina izbora i predizborna kampanja te da stoga nije siguran da će prije izbora biti riješeno pitanja Izbornog zakona.

Softić se osvrnuo i na izjave zastupnice Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentu Europske unije Marijane Petir, koja je, između ostalog, kazala da se u BiH  pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja.

"Nažalost, imamo dosta situacija kada su naši susjedi ovo pitanje u Bruxellesu i raznim europskim destinacijama negativno usmjerili ka BiH. Da te priče imaju ikakvo stvarno utemeljenje u BiH, možda bismo i osjećali neku potrebu da nešto objašnjavamo", smatra Softić. 

Međutim, budući da su, kako je rekao, "ovo gluposti i zlonamjerne izjave" koje nanose štetu, ne samo Bošnjacima u BiH, već i svim njenim narodima i građanima, najbolja reakcija bi bila da se predstavnici BiH što više pojavljuju u Bruxellesu na adresama "gdje se ispaljuju takve rakete prema BiH te da se to na licu mjesta demantira".

Ipak, kazao je da vjeruje da su europski dužnosnici i iznad očekivanja, informirani o stanju u BiH, pogotovo kada se radi o ovakvim pitanjima.

Finci: Predložene izmjene Izbornog zakona vode BiH korak unazad

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je očito da ono što je do sada poznato, kako su predložene izmjene Izbornog zakona, da to vodi Bosnu i Hercegovinu korak, ako ne i tri koraka unazad.

"Jednostavno, vraćamo se na čistu etničku podjelu, na striktnu podjelu i neću se iznenaditi ako se na kraju dogovorimo da svaki pripadnik konstitutivnog naroda glasa na različitoj boji listića da bi se točno znalo tko je za koga glasao", kazao je Finci.

Po njegovim riječima, to dovodi u veliku poteškoću sve one koji pripadaju grupi ostalih, kao i pripadnike konstitutivnih naroda "koji ne žive na pravom dijelu teritorije".

"Jer to znači da Srbi koji žive u Federaciji nemaju za koga glasati, niti Bošnjaci i Hrvati koji živi u RS-u imaju za koga glasati, jer čini se da su se vođe dogovorile da neće dozvoliti da pripadnici jednog naroda biraju pripadnike drugog naroda, a drugog izbora nema. Time nekoliko stotina tisuća građana, a ne samo tri posto kao što gospodin Čović kaže, de facto gubi svoje pravo glasa, a to sigurno nije put ka Europi i nije nešto što Europa očekuje od nas",  istaknuo je Finci.

Kopirati
Drag cursor here to close