Prijedlog proračuna institucija BiH

Čolak: Amandmanima smo Proračun vratili u zakonske okvire, ovo nema veze s izborima

Vijesti / Politika | 22. 07. 2020. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak komentirao je prijedlog proračuna institucija BiH, koji je usvojen u različitom tekstu od onog koji je usvojen u Zastupničkom domu.

“Ovo je uobičajena parlamentarna procedura. Mi smo dva doma koja smo potpuno ravnopravni, svaki dom ima pravo predlagati određene amandmane. Mi smo na ovom domu iskoristili svoju zakonsku mogućnosti i uložili određene amandmane. Ne mislim da će to bilo što zakomplicirati. Mi smo danas formirali i povjerenstvo koje će usuglasiti ta dva zakonska teksta, tako da očekujem da će prekosutra to uraditi i Zastupnički dom i onda će krenuti i usuglašavanje i vjerujem da ćemo idući tjedan imati usvojen proračun”, izjavio je Čolak za N1 televiziju.

Na upit zbog čega su tu amandmani, te konstataciju da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao kako je cilj to da da se prolongiraju izbori, Čolak je kazao kako to nema nikakve veze s izborima.

“Ako vam kažem da je intervencija bila samo u onom smislu da se proračun vrati u zakonske okvire, apsolutno ništa drugo. Što se dogodilo? Dogodile su se dvije intervencije i obje su zapravo bile izvan okvira zakona. Kad je Predsjedništvo interveniralo na proračun pa je interveniralo na dio koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH i time prekršilo zakon. Mogli su dati svoje mišljenje, kao što je moglo i Vijeće ministara, ali nisu mogli intervenirati i kao što je intervenciju napravio Zastupnički dom. Ovo je proračun institucija BiH, ne možemo ništa drugo financirati nego institucije BiH. Kao odgovorni ljudi, članovi Doma naroda, trebali bismo svi o tome voditi računa”, kazao je Čolak.

Istaknuo je i da ne zna zašto se “proračun vezuje za izbore”.

“Usvajati ovako važan dokument i pustiti da prođe na način kako je bio predložen a očigledno se tim intervencijama kršio zakon, naprosto i nama da sami sebe onemogućimo ovu proceduru ulaganja amandmana, ne bi bilo korektno i fer. Mi smo ravnopravan dom u potpunosti sa Zastupničkim domom. Ovo je dvodomni sustav i treba ga poštovati”, kazao je.

Komentirajući činjenicu da je HDZ BiH nezadovoljan sastavom SIP-a, Čolak je rekao kako se tu radi o proceduri.

“Ako ne poštujemo proceduru onda dolazimo s drugu stranu zakona. Ovdje se dogodilo to na Zastupničkom domu da je prekršena procedura prilikom izbora članova SIP-a. Zakon je precizirao tko može biti član SIP-a. To moraju biti istaknuti pravni stručnjaci, ne smiju imati nikakve organizacijske, financijske veze sa strankom i takve se osobe biraju putem raspisanog javnog natječaja i onda Povjerenstvo za izbor i imenovanje vrši izbor i predlaže Zastupničkom domu. To se ovog puta nije dogodilo, prekršene su procedure i taj izbor je nezakonit. Postoje tu ne samo indicije već i određene povezanosti SIP-a sa stranačkom aktivnosti”, izjavio je Čolak za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close