Deklaracija iz Bukurešta

Četiri zemlje regije potpisale deklaraciju: Važan korak naprijed

Vučić je istaknuo da će sa rumunjskom premijerkom nastaviti razgovore o izgradnji autocesta koji trebaju povezati Srbiju i Rumunjsku
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Rumunjske Viorica Dăncilă rekla je da su lideri zemalja sudionica kvadrilaterale večeras potpisali Bukureštansku deklaraciju. Deklaracijom lideri potvrđuju da će pojačati suradnju kako bi doprinijeli stabilnosti regije, kao i da snažno podržavaju put pridruživanja Srbije EU.

Dokument su potpisali premijerka Ruminjske Dăncilă, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Grčke Alexis Tsipras i premijer Bugarske Bojko Borisov, navodi B92. "Naša suradnja danas ulazi u novu fazu koja je pretočena u zajedničku deklaraciju četiri dužnosnika. To je prvi dokument te vrste u ovom formatu", naglasila je Dăncilă na konferenciji za medije.

Dokument je nazvan 'Deklaracija iz Bukurešta', istaknula je ona i dodala da je dokument dokaz čvrste posvećenosti za suradnju kako bi izgradili prosperitetnu i stabilniju regiju. Posebna pažnja bit će posvećena europskim integracijama Zapadnog Balkana i dostizanja europskih vrijednosti, kao i većem povezivanju i suradnji u oblasti prometne i enegetske infrastrukture.

Napomenula je da je predsjedavanje Rumunjske EU obilježeno velikim izazovima - Bregzitom i predstojećim izborima u EU. "Mi se zalažemo za širenje EU na zemlje u regiju", navela je Dăncilă i istaknula da se Rumunjska posebeno zalaže za ubrzanu europsku proceduru kada je riječ o Srbiji.

Očekivanja

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u Bukureštu da je sa premijerima Rumunjske, Bugarske i Grčke razgovarao o nastavku infrastrukturnih radova. Vučić je istaknuo da su najviše vremena proveli razgovarajući o pitanjma iz oblasti energetike i diverzifikaciji energetskih izvora.

"Danas smo na veoma ozbiljan i odgovoran način sagledavali sve o čemu smo govorili na prethodnim sastancima i dogovarali nastavak infrastrukturnih radova", prenio je Vučić novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerima Rumunjske Vioricom Dăncilă, Grčke Alexisom Tsiprasom i Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima se sastao u Bukureštu.

Vučić je istaknuo da će sa rumunjskom premijerkom nastaviti razgovore o izgradnji autocesta koji trebaju povezati Srbiju i Rumunjsku, kao i o izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda Pančevo-Rešica, kao i o izgradnji reverzibilne elektrane Ðerdap 3, odnosno o izradi studije izvodljivosti za taj projekat.

Predsjednik Srbije je podvukao da će za manje od tri mjeseca biti završen istočni krak Koridora 10, a za manje od dva - južni krak prema Sjevernoj Makedoniji, navodi B92. "To je važno za povezivanje sa Grčkom i Sjevernom Makedonijom", podvukao je Vučić.

"Obavijestio sam o situaciji na Zapadnom Balkanu sve prijatelje i zamolio za podršku na europskom putu. Vjerujem da će ona biti jednako snažna ili još snažnija u budućnosti", rekao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close