Zajednička sjednica

Brnabić u Trebinju: Srbija uložila u Srpsku više od 20 milijuna eura za četiri godine

U Trebinju je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. Srbija je od 2014. godine u Srpsku investirala i donirala 21.500.000 eura u projekte koje su kandidirale lokalne zajednice, rekla je Ana Brnabić.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2018. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suradnja Srpske i Srbije nastavlja se kroz realizaciju konkretnih projekata, a usvojeno je 16 važnih zaključaka, istaknula je Željka Cvijanović.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, poslije zajedničke sjednice dvije vlade u Trebinju, da je Srbija u prethodne četiri godine investirala i donirala za projekte u Republici Srpskoj oko 21,5 milijuna eura.

 "Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Mislim da je rijetko kada bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, prenosi RTS.

 Brnabić je rekla da su te projekte kandidirale lokalne zajednice, a da se oni odnose na različite oblasti i u tom smislu pomenula most "Bratoljub", izgradnju vodovodnog sustava u općini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog puta prema Foči.

"Zajedničke sjednice nisu samo protokolarne i signal da je suradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sjednica, prošla je bila u studenom, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke", rekla je Brnabić.

Ukazala je da Srbija ne bi mogla da pomogne da nije bilo odgovorne politike i fiskalne konsolidacije koju je proveo Aleksandar Vučić.

Ona je zahvalila predsjedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Premijerka je podsjetila da je prošle godine u prosincu posjetila Banja Luku povodom formiranja Fonda za liječenje djece u inozemstvu što je bila inicijativa predsjednika RS Milorada Dodika, te da je sudjelovala i na različitim forumima koji su se održavali u Srpskoj.  

Podsjetivši da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, premijerka Brnabić je istakla da nikada nije bila veća politička, ekonomska, trgovinska, kulturna i sportska suradnja između Srbije i RS.

Ona je ocijenila da su najveći koraci u suradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i sigurnosni.

"U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dvije sjednice energetskog povjerenstva, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dvije važne hidrocentrale", rekla je Brnabić,

 To je, kako je navela, prva energetska investicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značit će energetsku stabilnost i nezavisnost.

Usvojeno 16 zaključaka, priprema dokumentacije za projekte

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je usvojeno 16 zaključaka koji su od interesa za razvoj Srbije i RS i za poboljšanje odnosa.

Govoreći o intenziviranju suradnje, Cvijanović je rekla da je na sjednici razgovarano o upošljavanju namjenske industrije u RS, a to je podurčje u kojoj je, kaže, bilo stagnacije.

"Naš zajedničko povjerenstvo za energetiku sastavljen od predsjednika Vučića i Dodika omogućio je uvjete za izgradnju dvije hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrijednost investicije je 200 milijuna eura", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Foto: Bljesak.info / Premijerka Srbije Ana Brnabić u razgovoru s predsjednicom vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović

Cvijanović je navela da se priprema dokumentacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje i u tom smislu spomenula auto-put Banjaluka–Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta.

Kada je riječ o mostu "Bratoljub", koji je izgrađen prije godinu dana, Cvijanović je istakla da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da urade svoj dio posla s obzirom na to da su, kako kaže, Srbija i RS svoj dio završile.

Ona je zahvalila Srbiji na svemu što je uložila, navodeći da je ostavila trag u mnogim općinama budući da je realiziran veliki broj infrastrukturnih projekata.

"RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji plinovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni dio projekta", rekla je Cvijanovićeva.

Posle sastanka dvije premijerke, uslijedili su razgovori sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, a potom i zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske, na kojoj je bilo riječi o započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i o unapređenju bilateralnih odnosa.

Potpisano je više memoranduma i sporazuma između vlada – o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dvije  hidrocentrale na gornjem toku Drine, o međusobnom priznavanju "velikih licenci", o razmjeni iskustava u područja izdavanja e-građevinskih dozvola, i o suradnji u području IT tehnologija, a donijet je i zaključak o daljem radu gospodarskih subjekata u namjenskoj industriji. 

Ministri pravde Srbije i Republike Srpske, Nela Kuburović i Anton Kasipović, istaknuli su u Trebinju da dva ministarstva imaju izuzetnu suradnju, koja se odvija u svim pravosudnim područjima skoro na dnevnoj razini.

Na sastanku u okviru zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske, oni su posebno izdvojili suradnju između komora javnih bilježnika, pri čemu je ministrica Kuburović istaknula da su kolege iz Republike Srpske veliku pomoć i podršku pružile Srbiji prilikom uvođenja javnobilježničkog sustava 2014. godine.

Ministri pravde su istakli da je potrebno još više unaprediti razmjenu iskustava i dosadašnje prakse, posebno u okviru javnog bilježništva.

Dvije premijerke otvorile vrtić "Srbija" u Trebinju

Premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović otvorile su u naselju Gorica kod Trebinja vrtić "Srbija", čiju je izgradnju inicirao predsjednik Aleksandar Vučić.

Premijerke su nakon obilaska vrtića istaknule da su važni projekti koje Srbija financira u Republici Srpskoj, jer pokazuju "jedinstvo i bratstvo" između Srbije i Srpske.

"Vlada Srbije i ja na njenom čelu smo presretni što možemo da implementiramo politiku Aleksandra Vučića i drago mi je što danas mogu sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem i premijerkom Cvijanović da otvorim ovaj vrtić, čiji naziv govori o jedinstvu Srbije i RS", rekla je Brnabićeva.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je sa Anom Brnabić otvorila vrtić koji će prve mališane primiti od ponedjeljka, i poželjela mnogo uspjeha zaposlenima koji će o njima voditi računa.

Kopirati
Drag cursor here to close