HDZ ima monopol nad Hrvatima

Bernardić smatra da je HDZ-ovom 'promašenom' politikom propuštena prilika za treći entitet

Za razliku od svoga prethodnika, Bernadić je rekao da ima dobre odnose sa SDP-om BiH, navodeći da se ova stranka zauzima za modernu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2018. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjednik SDP-a Davor Bernadić izjavio je u intervju od četvrtka za internetski portal Dnevnik.ba iz Mostara da je “promašenom politikom predsjednika Franje Tuđmana i HDZ-a” u Daytonu propuštena prilika za uspostavu trećega entiteta u BiH te da je sada ključno potaknuti preustroj zemlje kako bi Hrvati ostvariti jednakopravnost s druga dva naroda.

Činjenica jest da je promašenom politikom HDZ-a i Tuđmana, koja se vodila iz Zagreba prema BiH za vrijeme i poslije rata, zemlju napustilo 400.000 Hrvata. Dogodio se egzodus. Tom promašenom politikom propuštena je prilika da se uspostavi treći entitet. HDZ i njegovi čelnici u to vrijeme nisu uspjeli to pitanje nametnuti i ugraditi ga u Daytonski sporazum, rekao je Bernadić.

Prema njegovim riječima, Daytonski sporazum je osigurao mir nakon rata, ali je sada potrebno naći novi politički sustav koji može jamčiti funkcionalniju i pravedniju BiH, ne dovodeći u pitanje cjelovitost ove zemlje.

Ključno će pitanje biti kako Hrvatima u BiH osigurati punu ravnopravnost prema novom Ustavu. Za to ću se i ja zalagati, kazao je čelnik najveće hrvatske oporbene stranke.

On smatra kako će za postizanje dogovora o preustroju biti potrebno snažno prisutvo Europske unije te postizanje konsenzusa svih političkih čimbenika i sva tri naroda.

Predsjednik SDP-a ustvrdio je i kako Hrvati u BiH nisu imali nikakve koristi od trojice HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice.

Veliki problem je upravo činjenica da HDZ ima monopol kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH. Daljnja demokratizacija bi trebala doprinijeti tome da Hrvati prepoznaju i druge političke opcije koje žele štititi hrvatske interese u BiH, naveo je.

Za razliku od svoga prethodnika, Bernadić je rekao da ima dobre odnose sa SDP-om BiH, navodeći da se ova stranka zauzima za modernu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina.

Bernadić je u intervju odbacio mogućnost uspostave velike koalicije s HDZ-om, nazivajući to spinom vladajućih koji na taj način, smatra on, nastoje prikriti “pad rejtinga, nemoći da provedu bilo kakve reforme” te je to po njemu “namjerno plasirana teza kako bi se fokus javnosti odmaknuo od stvarnih problema, kao što je legalna pljačka novca u Agrokoru”.

Kopirati
Drag cursor here to close