Poseban zastupnik za Balkan

Ashdown ne vidi sprem­nost EU da se bavi Balkanom

Ashdown ističe da će službeni London inzistirati na tome da čvrsto surađuje sa EU, posebno na pitanjima obrane i sigurnosti te vanj­ske politike.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2018. u 09:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lord Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik i zastupnik u Domu lordova, česti­tao je Odboru za vanjske poslove ovog doma na dobro urađenom poslu koji je okrunjen izvještajem s preporu­kama o tome kako se Velika Britanija treba ponašati na Balkanu nakon što ta zemlja napusti Europsku uniju, piše Dnevni avaz.

''To je dobar izvještaj s čijim se preporukama u naj­većoj mjeri slažem. Volio bih da su dali više pozornosti uloži SAD te da se Britanija snažno angažira na tome da EU čvrsto inzistira na prin­cipima na kojima se temelji i ona sama. Ti se postulati moraju apsolutno poštivati i provoditi na Balkanu, kako bi regija mogao biti sastav­ni dio EU. Izvještaj skreće pažnju na Balkan i sugerira što bi trebalo biti urađeno u toj regiji koji je EU, uključujući i moju državu, zapostavila. Na britanskoj je vladi da odluči što će raditi na Balkanu. Ovo su samo dobre preporuke koje je Odboru uradio'', ističe Ashdown.

On kaže da ga, ipak, bri­ne to što još ne vidi sprem­nost EU da se odista bavi Balkanom.

''Istina, sve se više unutar institucija u Bruxsellu priča o Balkanu, što je dobra stvar. Ali, davno sam naučio da ljude vrednujem po djelima, a ne po riječima. Djela, ali onih istinskih, koja će doni­jeti poboljšanje stanja na Balkanu, još nema'', upozo­rava on.

Ashdown ističe da će službeni London inzistirati na tome da čvrsto surađuje sa EU, posebno na pitanjima obrane i sigurnosti te vanj­ske politike. Ako to bude ta­ko, onda je Balkan idealno mjesto da se to i demonstri­ra.

''Uvijek sam isticao da je za Balkan potrebna koor­dinirana politika Zapa­da. EU je atraktivan cilj. Zapad stoga mora inzistirati na tome da se članstvo u taj prestižni klub može ostvariti sa­mo ako se u cijelosti prihvate i provode europski standardi. Potrebni su nam transatlantski savez i akcija. Pitanje je da li su Washington i Bruxselles spremni na takav korak'', kazao je Ashdown za Avaz.

Upitan je li to znači da je potreban zastupnik za zapadni Balkan, koji bi provodio takvu politiku, odgovorio je potvrdno.

Kopirati
Drag cursor here to close