Istraživanje

7 od 10 građana smatra da izbori u BiH nisu slobodni

Istraživanje je provela Agencija IPSOS iz Sarajeva na uzorku od 1004 ispitanjika/ce CATI metodom prikupljanja podataka, a u okviru BASE projekta koji financiraju Europska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2018. u 13:33 Bljesak.info
Kopirati

Mediji su osnovni izvor informacija pri donošenju odluka na izborima za 47% građana Bosne i Hercegovine, a čak 70% ispitanika smatra da izbori u BiH nisu slobodni, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja ‘Mediji i građani na izborima’, čiji su rezultati predstavljeni danas na press konferenciji u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje je provela Agencija IPSOS iz Sarajeva na uzorku od 1004 ispitanjika/ce CATI metodom prikupljanja podataka, a u okviru BASE projekta koji financiraju Europska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

Nalazi istraživanja ukazuju i na to da jedna četvrtina stanovnika BiH odluku o tome za koga će glasovati  donosi na osnovu osobina kandidata, te da mediji, a zatim i porodica i prijatelji, predstavljaju izvore informacija u koje građani imaju navjiše povjerenja.

Televizija je medij i izvor informacija kojima najviše vjeruju ispitanici u dobi od 60 i više godina i oni najnižeg obrazovnog statusa. Građani i građanke starosti od 30 do 44 godina zanačajno više povjerenja imaju u obitelj, prijatelje i Internet, kada je riječ o informacijama koje su za njih važne u porcesu donošenje odluke za koga će glasati. U Internet najviše povjerenja imaju stanovnici/ce mlađe životne dobi (18-44 godina) te oni visokog obrazovnog statusa.

„7 od 10 građana smatra da izbori u BiH nisu slobodni. Na prethodnim izborima nije glasalo 24% ispitanika, dok njih 56% tvrdi da će sigurno glasati na predstojećim izborima’, istaknuo je Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom“.

Pored toga, nešto manje od dvije trećine građana BiH bi prijavilo izborni krađu, od čeka 26% anonimno.

„Devet od deset stanovnika/ca BiH protivi se prodaji glasova političkim strankama za novac ili neku drugu vrstu usluge“, istaknula je Selma Kapo Mulaomerović iz agencije Ipsos koja je realizirala istraživanje.

Na konferenciji je najavljeno provođenje monitoringa medijskog izvještavanja tijekom predizborne kampanje Opće izbore 2018, koje će biti provedeno na uzorku od ukupno 30 medija svih formata i iz cijele BiH, u razdoblju od 7. rujna do 10. listopada  2018, a na osnovu prilagođene metodologije koju su kreirali sveučilišni profesori iz Banjaluke i Sarajeva.

 

Kopirati